50 anys dels estudis de ciències naturals

Enguany es commemora el 50é aniversari dels Estudis de Biologia. Abans i des de l'any 1944 estaven integrats en la facultat de ciències junt amb les Matemàtiques, la Química i la Física. El curs 1967/68 es posen en marxa els Estudis de Biologia que deu anys més tard, el 1977, donarien pas a la Facultat de biologia.

Podcast À Punt Media

El 1993, quan se celebraven els 25 anys dels Estudis de Biologia una dona era degana de la facultat, Mari Àngels Ull. Amb ella recordarem com va créixer la facultat fins a arribar a impartir els 4 graus de hui: Biologia, Bioquímica i Ciències biomèdiques, Biotecnologia i Ciències Ambientals. 25 anys després, i justament demà, hi haurà eleccions al deganat de biològiques amb una única candidatura, la de Mari Carmen Bañó Aracil. Novament una dona era degana. També ens acompanya Pepe Pertusa, vicedegà d'estudis de la facultat de ciències biològiques per saber-ne un poc més del moment actual. Per a què aprofita la biologia? Com ha evolucionat el seu estudi, cap on ha d'anar i quin lligam té amb la protecció i la conservació del medi natural...

Entrevista Maria Àngels Ull 

Resulta prou complicat resumir tot el que ha fet Mari Àngels Ull en la seua llarga experiència professional. Ha estat més de 30 anys com a docent a la Universitat de València, on va ser professora titular de bioquímica i biologia molecular. Va ser degana de la facultat entre el 1990 i el 1993. Ha sigut directora general de Conservació del Medi Natural de la Conselleria de Medi Ambient entre 1994 i 1995. Resumint molt, direm que es va jubilar de la docència fa uns mesos però, lluny de parar segueix presidint l’Associació Valenciana d’Educació Ambiental i Desenvolupament Sostenible (AVEADS).


Foto:Mari Àngels Ull 

L’any 1980 va publicar un article què explica la seua teoria sobre la repoblació equivocada de pins que causa incendis. Des de fa més de 10 anys investiga des de la biologia molecular de plantes en aspectes relacionats en la formació i l’educació ambiental i sostenible. I és membre de l’ERI un ens d’investigació interdisciplinar d’Estudis sobre sostenibilitat. I fa poc més d’un any la universitat li retia homenatge, junt amb 55 dones més, per ser pionera en els òrgans de govern de la institució.

Reportatge: ‘un cartell molt especial’

Des de fa segles, la biologia ha estat lligada a l’art en el seu vesant pictòric, com a eina per a poder captar les diferents espècies animals i vegetals per al seu estudi. A partir del segle XVIII, amb la il·lustració, i el creixent interés per l’estudi científic apareixen noms com William Bartram, Maria Sibylla, Carl Linnaeus o el nostre Cavanilles. Hui Pilar Almenar ens parla d’art i d’un naturalisme ben contemporani. I és que el cartell dels 50 anys dels Estudis de Biologia ens recorda molt a aquells cartells clàssics farcits d’insectes dibuixats a mà.


Tertúlia amb José Pertusa i Carmen Bañó


Ens acompanya Pepe Pertusa, vicedegà d'estudis de la Facultat de Biològiques. Professor del departament de biologia cel·lular, biologia funcional i antropologia física. És un expert en microscòpia i en bioinformàtica. També tenim al Samarucdigital a Mari Carmen Bañó Aracil. Ella es presenta a les eleccions al deganat que tindran lloc el dimarts vinent. És candidata única amb la qual cosa podem dir que ens acompanya la dona que serà degana en uns dies. Amb ells parlarem sobre el paper dels degans i sobre l'evolució dels estudis de ciències naturals cap al futur. Una fàbrica d'entomòlegs, botànics, etnobotànics, microbiòlegs, evolucionistes, genetistes, ambientòlegs... i un llarg etcètera d'especialitzacions sense les quals l'estudi i la protecció del medi seria impossible.

Foto: Mari Carmen Bañó Aracil

El So de la Natura

En el temps del so de la natura Batiste Miguel ens durà de nou als espais naturals a través dels micròfons d'ÀPunt. Per tindre una festa plena, hem de fer que respecte el medi ambient. Què ens dura Batiste hui?

Etiquetes