Abelles urbanites

Hui pararem atenció a les abelles perquè des de fa uns anys s’està produint una migració d’estos insectes des de les zones rurals cap a les ciutats. Són les responsables de pol·linitzar les flors de milions de plantes i arbres. A més, són bioindicadores de la qualitat del nostre aire. A València, aprofitant la seua presència, s’està desenvolupant un projecte d’apicultura urbana per a posar en valor les abelles.

 

Coneixerem la doctora en Enginyeria Agrònoma de la Universitat Politècnica de València Lola Raigón, un referent europeu en agricultura ecològica. Acompanyarem els biòlegs de l’Institut d’Investigació en Ciència Marina i Medi Ambient, IMEDMAR, que treballen per a salvar la nacra, el mol·lusc bivalve més gran de la Mediterrània. Visitarem la microreserva de flora del puntal de la Glea, a Oriola, per a  conéixer l’esteperola de cap de gat. Passejarem pel jardí de l’Ereta, a la muntanya del Benacantil, a Alacant. Coneixerem l’Associació Valenciana d’Educadors Ambientals, Avedam, nascuda fa tres anys per a potenciar este tipus d’ensenyament i defensar els seus professionals a tot el territori valencià.

Abelles del projecte d'apicultura urbana

Abelles urbanites

Sabíeu que en ciutats com Castelló, València i Alacant viuen més abelles que persones? I que és possible produir mel d'una manera senzilla, sana i segura? Des de fa uns anys s’està produint una migració d’estos insectes des de les zones rurals cap a les ciutats. A València, aprofitant la seua presència, s’està desenvolupant un projecte d’apicultura urbana per a posar en valor les abelles desenvolupat per l'Observatori Municipal de l'Arbre. Té com a objectiu fer valdre les abelles i els seus beneficis. El nostre company Abel Campos ha estat amb les abelles i els apicultors de la gran urbs.

Rosa Brines entrevista a la doctora en Engenyeria Agrònoma, Lola Raigón

Conversa amb Lola Raigón

Coneixerem la doctora en Enginyeria Agrònoma de la Universitat Politècnica de València Lola Raigón, un referent europeu en agricultura ecològica. 

Nacra, especie en perill de desparacició

IMEDMAR: Salvar la nacra

Acompanyarem els biòlegs de l’Institut d’Investigació en Ciència Marina i Medi Ambient, IMEDMAR, que coordina un programa estatal per a salva la nacra, el mol·lusc bivalve més gran de la Mediterrània. A hores d’ara es troba en perill de desaparició a la costa espanyola a causa d’un paràsit. La nostra companya Kristin Suleng ha compartit una jornada amb ells. 

Andreu Escrivà, ambientòleg

Ciutats contra el canvi climàtic

Les ciutats s’han de transformar en aliades contra el canvi climàtic.  Existixen solucions i les hem de posar en pràctica com així, habitatges que s’abastixen amb energia solar o cobertes verdes. 

Helianthemum caput-felis

L’esteperola de Cap de Gat

Visitarem la microreserva de flora del puntal de la Glea, a Oriola, per a conéixer l’esteperola de cap de gat. Una planta que creix en arenals costaners i pedregosos, generalment pròxims a la mar. 

Batiste Miguel amb Daniel Climent, etnobotànic

Parc de l’Ereta d’Alacant

Passejarem pel jardí de l’Ereta, a la muntanya del Benacantil, a Alacant, on creix una comunitat de plantes autòctones acostumades a la proximitat a la Mediterrània i a la visita de gent que simplement necessita desconnectar i relaxar-se.

Alumnes participant en les jornades d'AVEDAM

Associació Valenciana d'Educadors Ambientals

Coneixerem l’Associació Valenciana d’Educadors Ambientals, Avedam, nascuda fa tres anys per a potenciar este tipus d’ensenyament i defensar els seus professionals a tot el territori valencià.  L'educació ambiental és fonamental per a promoure el desenvolupament sostingut, i buscar un canvi d'actitud i una presa de consciència que permeta millorar la qualitat de vida.

Dofí al cap de Sant Antoni

Observació de cetacis des del cap de Sant Antoni

No fa falta viatjar a mars llunyanes per a observar dofins, rorquals o, amb un poc de sort, caps d’olla.  La costa mediterrània valenciana és un lloc de pas i d’alimentació per a algunes espècies de cetacis.  Nosaltres vos proposem un lloc meravellós per a observar-los, com és el cap de Sant Anton, a la comarca de la Marina Alta. Vos desitgem sort i que vos deixeu captivar pel seu paisatge.


Etiquetes