Agroecologia

El programa 19 del Samarucdigital reflexiona sobre l’agroecologia i els beneficis que té aquest tipus de producció sobre el medi ambient, els éssers humans i els cicles econòmics. Què és la producció agroecològica? Seria possible una producció alimentària 100% ecològica? Podríem pagar el preu d’uns aliments produïts així?

Podcast À Punt Media

La FAO defineix l’agroecologia com una “disciplina científica, un conjunt de pràctiques i un moviment social” que “estudia com els diferents components de l´agroecosistema interactuen” en pràctiques “agrícoles sostenibles que optimitzen i estabilitzen la producció” i que condueixen a la “justícia social, nodreix la identitat i la cultura, i reforça la viabilitat econòmica de les zones rurals”. Espanya és el país de la Unió Europea amb més hectàrees dedicades a l’agricultura ecològica i som un dels que menys productes ecològics consumim.  Producció ecològica significa produir sense cap tipus de substància química? Quins són els beneficis ambientals de la producció d’aliments amb aquest sistema agrícola? Quines són les dificultats per implantar-ho? Seria possible i desitjable una producció alimentària 100% ecològica? Hi hauria algun conflicte amb la seguretat i sanitat alimentària? I amb el preu? Podríem pagar aliments creats d’una manera més sostenible?


Entrevista amb Lola Raigón

Parlem amb Mª Dolores Raigón, Doctora en Enginyeria Agrònoma per la Universitat Politècnica de València (UPV), Catedràtica d'Escola Universitària de l'àrea d'Edafologia i Química Agrícola. Autora de diversos sobre llibres i articles sobre els aliments ecològics i d'origen vegetal, Raigón és presidenta de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE). Parlem amb ella per conèixer l’estat actual de l’agroecologia en la Comunitat Valenciana i el món i per saber quins són els seus avantatges i els seus límits.

Foto de Lola Raigón

Entrevista amb Josep Roselló

Enginyer Tècnic Agrícola i Llicenciat en Ciències Ambientals. Estació Experimental Agrària de Carcaixent. Generalitat Valenciana. Roselló treballa actualment en l'Estació Experimental Agrària de Carcaixent i té una àmplia experiència en l'experimentació en agricultura ecològica i en la formació de tècnics. Parlem amb ell per conéixer cap on van les investigacions que es realitzen en aquest camp d’estudis. 

Foto de Josep Roselló

Tertúlia amb Lola Raigón i Josep Roselló.

En el temps de la tertúlia analitzarem la viabilitat de l'agroecologia i reflexionarem sobre quin serà el futur d'este tipus de producció agrícola i quins son els reptes als que ens enfrontem per a generar aliments de manera segura i sostenible. Podran conviure en algun moment la bioingenieria i l’agroecologia? L’agricultura ecològica pot plantejar problemes per a la salut humana, animal o vegetal?

Tweet sonor

Ferran Dalmau ens dura com cada setmana el ‘tweet sonor’, on planteja dades i reflexions sobre el tema del programa en 60 segons.  

So de la natura 

El so de la natura ens acostarà el medi ambient a les ones d’Àpunt amb sons d’animals o espais naturals. Què escoltarem hui al Samarucdigital?