Arbres de ciutat

El programa 34 del Samarucdigital tractarà sobre els arbres de ciutat. Per què són necessaris els arbres als entorns urbans?

À Punt Media: dilluns 30 de juliol a les 13.05 h.

Parlarem amb experts perquè ens expliquen per què són necessaris els arbres als entorns urbans, quines són les seues funcions, quins tipus existeixen i per què els hauríem de conéixer i estimar. Els preguntarem pels conflictes que suposa tindre arbres que taquen el terra o que generen pòl·lens al·lergènics i també parlarem amb un col·lectiu veïnal de La Canyada (Paterna) activista per la defensa dels arbres del seu barri. 


Entrevista a Santiago Uribarrena 

Santiago Uribarrena és enginyer tècnic agrícola, cap del servei tècnic de Patrimoni Arbori de l’ajuntament de València i coordinador de l’Observatori Municipal de l’Arbre de València. Va ser president de l’Associació Espanyola d’Arboricultura (AEA). A més a més, és autor del llibre “Poda de los arbustos ornamentales” (1994). Anys després, el 2011, va elaborar el pla d’actuació local contra el morrut roig. Ell mateix es va definir al Samarucdigital com “arbròleg”: aquell que estima, estudia i difon el seu coneixement sobre els arbres.

 Santiago Uribarrena, cap del servei tècnic de Patrimoni Arbori

Entrevista a Miguel Gibaja

Miguel Gibaja és llicenciat en Ciències Ambientals, enginyer tècnic agrícola, cap d’estudis de l’Escola de Capatassos Agrícoles de Catarroja i tècnic municipal de paisatgisme de Burjassot. L’any 2004 rebia el premi nacional Alhambra de l’Associació Nacional de parcs i jardins per la seua trajectòria com a professor a l’escola de capatassos i pel projecte del jardí El Mirador de Burjassot.

 Miguel Gibaja, cap d’estudis de l’Escola de Capatassos Agrícoles de Catarroja

Entrevista telefònica a Pepe Carot

Els arbres en la ciutat acompleixen una tasca fonamental i en la Canyada (Paterna) els veïns ho saben. La Junta de barri, integrada per totes les associacions del poble de diversos àmbits, ha creat un grup de treball específic per reclamar que les seues voreres i solars tinguen més arbres. En els últims mesos han creat fins i tot mapes d’escocells buits, amb restes de soques tallades i han monitoritzat cada vorera del barri per identificar quines no tenen cap arbre. Parlarem amb Pepe Carot, president de la Junta de barri, perquè què els mou a treballar pels arbres de la ciutat i per conéixer quants exemplars han perdut en els últims anys. 

         

Pepe Carot, president de la Junta de la Canyada (Paterna)

Tertúlia amb Miguel Gibaja y Santiago Uribarrena

Amb Santiago Uribarrena i Miguel Gibaja parlem des d’un punt de vista més general dels arbres de ciutat: del paper que juguen a l’hora de fer més saludable l’entorn “urbanita”, de la necessitat que hi ha perquè els veïns i veïnes d’una ciutat, els coneguen i se’ls estimen, entre altres coses. 

 Parc de Ribalta

Tweet sonor

En aquesta ocasió, Ferran Dalmau ens fa una valoració dels incendis que han assolat Grècia, de les causes i de les conseqüències.


So de la natura

El so de la natura ens acostarà el medi ambient a les ones d'À Punt amb sons d'animals o espais naturals. Què escoltarem hui al Samarucdigital?



Etiquetes