Birds & Wines en la Serra de Mariola

La serra de Mariola és una de les cadenes muntanyenques més espectaculars de la Comunitat Valenciana. De la mà de Virgili Beltrán d'Actiobirding hem recorregut la seua rica diversitat d'ambients en una jornada de turisme ornitològic en la qual també hem degustat els vins del Celler de Muntanya del projecte Microviñas.

www.actioactivitats.com/Situada entre les comarques de l'Alcoià, el Comtat i la Vall d'Albaida, la serra de Mariola es caracteritza per la seua gran varietat d'ambients que proporcionen un hàbitat per a gran nombre d'espècies de fauna i flora. Un lloc ideal per al passeig i gaudi de la naturalesa i especialment per al turisme ornitològic.

La seua diversitat d'ambients com són la muntanya, l’horta, el bosc i les zones humides fan que siga un lloc ideal per a l'observació d'aus. Podem trobar aus granívores com la perdiu roja (Alectoris rufa), el gafarró (Serinus serinus) o el pinsà comú (Fringilla coelebs); insectívores com el pit-roig (Erithacus rubecula), el totestiu (Parus major) o el picot verd (Picus viridis) o rapinyaires com l'àguila reial (Aquila chrysaetos), l'astor (Accipiter gentilis), l'esparver vulgar (Accipiter nisus), el xoriguer comú (Falco tinnunculus), el brúfol (Bubo bubo), el mussol banyut (Asio otus), el mussol comú (Athene noctua), el gamarús (Strix aluco), l'òliba comuna (Tyto alba), el xot (Otus scops), el voltor comú (Gyps fulvus) i el milà reial (Milvus milvus)

Els voltors de Mariola: un referent a tota Espanya.

Entre tota l'avifauna de Mariola destaca per la seua elegància en el vol el voltor comú (Gyps fulvus). El Projecte Canyet, promogut l'any 2000 per la Fundació FAPAS, els va reintroduir en la serra de Mariola i porta cuidant-los i estudiant-los des de llavors. Un projecte d'èxit que encaixa perfectament dins dels criteris generals de sostenibilitat així com dins de les pautes (plànols i projectes d'actuació) que marca l'Auditoria Ambiental Municipal d'Alcoi en el que relaciona amb la "Conservació del Patrimoni Natural" i, més concretament, en el manteniment d'aquest patrimoni i de la biodiversitat. La major part es troben a les proximitats del barranc del Cint o al Preventori i s'ha detectat que una parella de voltors ha fet niu a l'àrea de Vuit Piletes, al final de Cocentaina. Fins al moment han nascut un total de 15 exemplars de voltor en la serra de Mariola.

Una altra zona única per a l'observació d'aus és a l'albufera de Gallanes. Funciona com a llacuna temporal, la qual cosa introdueix la possibilitat de la presència d'interessants comunitats d'espècies de fauna i flora efímeres, en tot cas, adaptades al cicle d'inundació i dessecació. Rep múltiples espècies d'aus nidificants i hivernants. Cadernera (Carduelis carduelis), rossinyol bord (Cettia cetti), pit-roig (Erithacus rubecula), pinsà comú (Fringilla coelebs), teuladí comú (Passer domesticus), mosquiter comú (Phylloscopus collybita), cercavores (Prunella modularis) , bitxac comú (Saxicola rubicola), busquereta de casquet (Sylvia atricapilla) tord comú (Turdus philomelos) , polla d'aigua (Gallinula chloropus), verderol (Chloris chloris), Capsot botxí (Lanius meridionalis), repicatalons (Emberiza schoeniclus), teixidor (Remiz pendulinus), gafarró (Serinus serinus), blauet (Alcedo atthis).



Vi i flora

A més de la seua gran diversitat d'ambients, una altra de les característiques de la serra de Mariola és la seua abundància d'aigua que l'ha convertit en una zona d'Europa amb més espècies de flora entre les quals destaca, per sobre de la resta, la gran varietat d'herbes aromàtiques. De manera tradicional s'han aprofitat diverses herbes aromàtiques presents en la serra per a la destil·lació d'un licor anisat, l'herber, que es troba protegit per la denominació d'origen begudes espirituoses d'Alacant.

El Celler la Muntanya, del projecte Microvinya, en la localitat de Muro, és el lloc ideal per a descobrir a través del vi la unió entre la història, l'agricultura i la naturalesa. Un celler que recupera un patrimoni abandonat i uns valors oblidats. La passió de Joan Cascant pel seu treball es converteix en una filosofia i en un compromís ètic amb l'ecosistema. Un projecte real de recuperació de la citi vinicultura en les comarques del Comtat i Alcoià, on descobrim com s'elaboren uns vins que pretenen expressar el caràcter del territori on naixen.




Etiquetes