Carrícola, un poble sostenible

El programa 35 del Samarucdigital tracta el tema de la transició ecològica, una iniciativa que va començar fa tres dècades a Carrícola, un poble de tan sols 85 habitants, situat a la Vall d’Albaida.

A LA CARTA À Punt

Carrícola és eminentment agrícola, ja que es conreen fruiters, oliveres, vinyes, tarongers, així com una gran varietat d'hortalisses. L'any 1982, els llauradors carricolins apostaren per estalviar d'aigua, mitjançant la introducció d’un sistema de distribució entubada i de reg localitzat per goteig. Paral·lelament, a l'horta, comença a funcionar en substitució del sistema islàmic de regadiu tradicional. Més recentment ha sigut l'aposta generalizada per la producció ecológica. Hui dia, aquest poble, situat al peu del Benicadell, s’ha obert també al turisme rural i  al d’interior per mostrar el seu patrimoni. La iniciativa presa per l’Ajuntament ha estat obrir un hostal-restaurant per poder allotjar-se i tastar la seua gastronomia casolana i gaudir dels encants de Carrícola.

Luis Blasco Cháfer

Entrevista a Luis Blasco Cháfer

Luis Blasco és tinent d’alcalde al poble de Carrícola i especialista en agricultura ecològica. Des de 1982 treballa en l’empresa familiar La Vall Bio, una empresa de producció agrícola ecològica on preparen fins i tot el seu propi compost. Amb ell conversarem sobre el sistema de col·lectivisme agrícola del poble, les innovacions en agricultura ecològica sobre i la relació del poble amb l'entorn. 

Pere Altabert

Entrevista a Pere Altabert

Pere Altabert és l’alguacil de Carrícola i s’encarrega de la dinamització cultural i social al poble. Ha estat un dels impulsors de l’espai d’art i ecologia ‘Biodivers’, i com a gran coneixedor del poble i del seu funcionament fa excursions i visites guiades a escolars i pensionistes per explicar-los la seua organització, els sistemes de depuració d’aigües o els plans de repoblament basats en la rehabilitació de vivendes. 

Román de Calle

Entrevista telefònica a Román de la Calle

L’any 2010 va ser l’any de la Sostenibilitat i Carrícola ho va celebrar posant en marxa un projecte d’intervencions artístiques al municipi. “Biodivers Carrícola” planteja una reflexió entre l’art i la natura que obri una reflexió sobre l’ecologia política, trenca amb el concepte de propietat de l’obra i, sobretot, treballa la consciència social d’allò sostenible. Artistes de totes les comarques treballaren en Carrícola per fer de Carrícola un museu a l’aire lliure o, si voleu, posar dempeus un bosc artístic. Parlem per telèfon amb una de les persones que més ens ha fet aprendre sobre l’estètica i l’ètica en l’art, Román de la Calle, catedràtic de Belles Arts que va apadrinar el projecte “Biodivers”. 

Tertúlia amb Lluís Blasco i Pere Altabert

En el temps de tertúlia parlarem amb els membres de l’equip municipal de Carrícola per aprofundir en el seu model de gestió i atendrem a com és possible crear un poble sostenible i per què hauríem de replantejar-nos aquest model de poble? Quins són els avantatges de viure de manera sostenible? Quines son les dificultats per a poder establir un model com aquest? Per on ha de començar la transició d’un poble que estiga interessat en l’ecologia? El model seria viable en un lloc amb molts més habitants?

Tweet sonor

Ferran Dalmau ens durà com cada setmana el 'tweet sonor', on planteja dades i reflexions sobre el tema del programa en 60 segons.

So de la natura

El so de la natura ens acostarà el medi ambient a les ones d'À Punt amb sons d'animals o espais naturals. Què escoltarem hui al Samarucdigital?


Etiquetes