El trencalòs torna a casa

Les primeres cries de trencalòs, conegut també com trencaossos, ja volen en llibertat pel Parc Natural de la Tinença de Benifassà, al Baix Maestrat. Esta espècie de voltor l’han reintroduït a partir de cries en captivitat després que els últims exemplars desaparegueren del nostre territori fa més de cent anys. El projecte de recuperació ha despertat un gran interés entre els especialistes nacionals i internacionals. Com no podia ser d’una altra manera, Samarucdigital ha seguit de prop tot el procés de recuperació del trencalòs, i a més a més, hem tingut la sort de poder participar-hi activament.

 

Coneixerem més de prop la gran labor de conservació que es realitza al Parc Natural de l’Albufera de la mà del seu responsable, Antonio Vizcaíno. Visitarem l’Estació Experimental Agrària de Carcaixent i coneixerem la tasca que estan fent perquè no es perden les varietats hortofrutícoles tradicionals. Sabrem com afecta el canvi climàtic a la salut de les persones. Descobrirem el conegut com a trèvol de 4 fulles. Ens endinsarem en el bosc de sureres d’Almedíxer, a la serra d’Espadà, on l’alzina surera troba els requisits idonis per a viure. Visitarem el CERAI, el Centre d’Estudis Rurals i Agricultura Internacional, un model basat en una millor adaptació de la nostra vida al medi natural i a la cultura tradicional dels pobles. 

El trencalós solcant el cel

El trencalòs torna a casa

Feia més de cent anys que esta espècie de voltor, conegut també com trencaossos, no solcava el cel de la Comunitat Valenciana. Ha sigut a la Tinença de Benifassà on, a partir d’ara, estes cries criades en captivitat podran viure i reproduir-se de nou. A partir d’ara, i si les previsions no fallen, l’ecosistema s’ha enriquit amb esta espècie considerada en perill d’extinció. En Samarucdigital hem seguit pas a pas el procés de reintroducció del trencalòs, un esdeveniment que els veïns del nucli de Bel han rebut també amb molta il·lusió.

Antonio Vizcaíno, cap de servei del Parc Natural de l'Albufera

Conversa amb Antonio Vizcaíno

Antonio Vizcaíno és el responsable de la labor de conservació del Parc Natural de l’Albufera. Este tècnic, amant dels espais naturals, ens ha mostrat també alguns dels tresors que conserva un espai que és únic a Europa, i els reptes actuals a què han de fer front per a conservar-lo en les millors condicions.

Marsilea strigosa

Trèvol de 4 fulles

Descobrirem una autèntica raresa botànica que creix exclusivament a Los Lavajos, a Sinarques: el conegut com a trèvol de 4 fulles. Esta peculiar falaguera aquàtica és un autèntic fòssil vivent que actualment compta amb la protecció de la Unió Europea.

Josep Roselló, tècnic d'horticultura ecològica, i Kristin Suleng a l'Estació Agrària

Les llavors tradiconals

La tomaca valenciana, l’albergínia llistada de Gandia o el meló de tot l’any formen part de la nostra memòria gastronòmica. Els sabors i els aromes de sempre són el fruit de l’herència cultural de generacions de llauradors. Amb la nostra companya Kristin Suleng, visitem l’Estació Experimental Agrària de Carcaixent per a conéixer la tasca d’investigadors, agricultors i aficionats perquè no es perden les varietats tradicionals del camp valencià. Recuperar-les significa augmentar la biodiversitat agrícola i també diversificar la nostra base alimentària amb una major qualitat nutricional.


Salut i canvi climàtic

Sabrem com afecta el canvi climàtic a la salut de les persones. Vos donarem els indicadors per a poder identificar l’estrés tèrmic que podem patir per la calorexcessiva o la sensació de inquietud anímica que tenim davant dels fenòmens meteorològics extrems.

Batiste Miguel a la sureda d'Almedíxer

La surera i els seus boscos

La sureda és un bosc escàs en el territori valencià. De fet, les sureres creixen sobre un territori que també és molt estrany a la Comunitat Valenciana com són els sòls silicis o gressos rojos. La sureda d'Almedíxer, localitzat al Parc Natural de la Serra de Espadà, a Castelló, és una de les que millor es conserva. El nostre company Batiste Miguel ens ho demostrarà a continuació.

Jorge Cavero, director del CERAI

CERAI

Visitarem el CERAI, el Centre d’Estudis Rurals i Agricultura Internacional, que porta prop de 25 anys treballant per l’agroecologia, un model basat en una millor adaptació de la nostra vida al medi natural i a la cultura tradicional dels pobles. Des de la seu de la Comunitat Valenciana porten treballant quasi 25 anys tant en l’àmbit nacional com l’internacional.


Etiquetes