El viatge de les vaques, la ferradura valenciana, Associació Xaloc ...

Amb Samarucdigital participarem d’una de les tradicions ramaderes més antigues que encara existeixen: la trashumància vaquera des de les muntanyes de Terol fins a la plana castellonenca. Coneixerem un viatge replet d’entrebancs com són l’abandó de les veredes o la falta de pastures costaneres. És temps de Samarucdigital.

 

A LA CARTA À Punt

Tots els anys unes 30 vaques fan un viatge d’anada i tornada des de les muntanyes de Valdelinares, a Terol, fins a la plana castellonenca. És la trashumància, com es feia abans, però ara plena d’entrebancs que  cal superar. Coneixerem un agrònom valencià, Enric Navarro, que ha tornat als seus arrels agrícoles i ha aconseguit convertir l’agricultura ecològica en un empresa de futur. El Banc de Dades de la Biodiversitat de la Comunitat Valenciana és un portal digital que recopila les referències de la nostra vida silvestre. En ell trobarem més de 19.000 espècies diferents. Ens fixarem en la ferradura valenciana, una  de les primeres plantes protegides al nostre territori per la seua raresa.Caminarem pel Jardí Botànic de la Universitat de València per repassar la seua història amb l’ajuda de Jaume Güemes, conservador del jardí. Finalment, coneixerem l’Associació valenciana Xaloc, especialitzada en tortugues marines, dofins, balenes i altres cetacis presents al litoral valencià. 

Fernando Robres amb el bestiar transhumant al Prat de Cabanes-Torreblanca

El viatge de les vaques 

Us convidem a viatjar amb un grup de 30 vaques des de Mosqueruela, a Terol, fins al Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca, a la comarca castellonenca de la Plana Alta. Un recorregut trashumant de 5 dies en companyia de vaques ecològiques, pastors, cavalls i gossos, que han de superar nombroses dificultats durant el camí. El nostre company Abel Campos ha fet el viatge amb Fernando Robres i ara ens explica l’experiència. 

Rosa Brines parla amb Enric Navarro

Entrevista Enric Navarro 

El nostre convidat és Enric Navarro, un enginyer agrònom que exporta els seus productes ecològics a tota Europa i que ha begut de la saviesa dels llauradors més majors, eixes lliçons que només dóna l’experiència de la vida. Terra i Xufa és la marca d’Enric que s’ha proposat fer de l’agricultura ecològica un negoci pròsper, i ho està aconseguint. De fet, ja exporta els seus productes a tota Europa. Com ho ha aconseguit? Rosa Brines ha parlat amb ell. 


La ferradura valenciana

Este arbust amb forma de coixinet i que creix sobre la roca als penya-segats litorals i cingleres interiors s’anomena ferradura valenciana. El seu nom té a vore amb la fisonomia de les fulles. 

Emili Laguna i Oriana Brunori al Cap de Sant Antoni

Banc de dades de biodiversitat

L’any 2003 es va crear el Banc de dades de biodiversitat de la Comunitat Valenciana. Perquè vos feu una idea, és un big data de la vida silvestre valenciana amb una immensa quantitat de dades a la lliure disposició de qualsevol persona interessada. La nostra companya Cristin Suleng ens contarà en detall la seua utilitat. 

Cristin Suleng amb Jesús Riera. Conservador de l’herbari de la UV

Què és el Canvi Climàtic?

Els humans fa dècades que hi estem abocant estos gasos d’efecte hivernacle per culpa de com consumin, mengem, produïm i transportem béns i persones.El resultat és que, al llarg dels últims 150 anys, el planeta s’ha escalfat vora un grau centígrad.

Tortuga babaua

Associació Xaloc

Les  tortugues marines es troben entre els animals més emblemàtics i enigmàtics de la Mediterrània. A la Comunitat Valenciana hi ha una associació que les coneix molt bé perquè treballa amb elles. S’anomena Xaloc i és la responsable de la campanya Alerta Tortuga. Hui hem parlat amb ells en la secció Natura i Acció.

Batiste Miguel amb Jaume Güemes, conservador del Jardí Botànic

Jardí Botànic de la Universitat de València

El Jardí Botànic de la Universitat de València té 451 anys d’història. Ja vos podeu imaginar que amb este recorregut ha patit molts canvis.  En origen va ser un hort de plantes medicinals, les tropes napoleòniques el van destruir el 1811 i també fou devastat el 1957 per la gran riuada. Hui el nostre company Batiste Miguel ens fa una radiografia més detallada.


Etiquetes