Els observadors de les rapinyaires

Des de finals de l’estiu i primeres setmanes de la tardor centenars d’ulls vigilen el pas de milers d’aus rapinyaires en el seu viatge migratori cap a Àfrica. Els observadors s’ubiquen en els principals cims costaners i d’interior del territori valencià. Ells són un grup de vora 75 ornitòlegs que amb passió i paciència observen i conten el pas de les rapinyaires que han criat a Europa i ara viatgen cap a Àfrica per a passar l’hivern.

El cens d’aus rapinyaires des dels principals cims valencians es va iniciar a Castelló l’any 2000. Concretament va començar al Parc Natural del Desert de les Palmes. El Grup Au de Castelló per mitjà de l’ornitòleg Miquel Tirado va ser l’impulsor del projecte. En l’actualitat vora 75 ornitòlegs de tot el País Valencià col·laboren en el projecte des de 14 observatoris diferents, 5 estan a Castelló, altres 5 a València i 4 més a Alacant. El cens de rapinyaires des dels principals cims valencians funciona de manera conjunta des de l’any 2012 gràcies als voluntaris del Grup Au de Castelló, Ecologistes en Acció, GER, APNAL i de la Societat Valenciana d’Ornitologia, SVO.

De moment els ornitòlegs duen contades més de 5000 aus rapinyaires de 22 espècies diferents entre les quals destaquen: els arpellots de marjal (Circus aeruginosus), els arpellots cendrosos (Circus pygargus), les àguiles calçades (Aquila pennata) , les àguiles serperes (Circaetus gallicus) i les àguiles pescadores (Pandion haliaetus) d’entre moltes altres.


 

Etiquetes