Espècies invasores a la Comunitat Valenciana

El programa 23 del Samarucdigital tractarà el tema de les espècies invasores a la Comunitat Valenciana. Parlarem amb experts que ens expliquen com arriben, com s’expandeixen i com podem controlar-les. I ens anirem a una tenda d’animals exòtics per saber quin tipus d’espècies es venen i quins són els requisits per comercialitzar estes espècies.

Podcast À Punt Media

El programa 23 del Samarucdigital tractarà el tema de les espècies invasores a la Comunitat Valenciana. Volem conèixer un poc millor què fan les espècies invasores, com arriben, com s’espandeixen, quin mal fan als ecosistemes en els quals s’estableixen i de quina manera es poden controlar. Els portem a la maleta, quan venim de viatge amb una planteta preciosa del Brasil, venen adherits als vaixells com el musclo zebra, o directament comprats d’una botiga. Durant molts anys hem sentit el gust per allò exòtic, siga vegetal o animal. Ara veiem els parcs plens d’agapornis i cacatues en compte de teuladins, les vores dels rius infestades de canyars al·lòctons o les marjals cobertes per Ludwigia

Carpobrotus edulis

Entrevista a Vicente Deltoro

De la mateixa manera que el “railite” va desplaçar la fusta en els mobles durant uns anys, les espècies exòtiques animals i vegetals desplaçaren les autòctones. 

Funcionem per modes i, sense entrar a valorar el gust de ningú, val a dir, que les modes en qüestió animal i vegetal tenen conseqüències prou negatives per als ecosistemes. Caldrà diferenciar entre exòtiques i invasores i ho farem amb Vicente Deltoro, doctor en biologia especialitzat en ecologia i fisiologia vegetal. Expert en restauració d’habitats, conservació de flora i gestió d’espècies invasores. És tècnic de VAERSA especialitzat en invasores, les quals fa més de 18 anys que investiga.

Reportatge - Tenda d’animals


Baltasar Sanz és la segona generació d’una família dedicada a la venda d’animals. La primera tenda la fundaren sos pares en 1966 i en estos 52 anys d’història, han vist passar per les seues prestatgeries des d’esquirols a cotorres argentines, taràntules, granotes tropicals… centenars d’animals més o menys exòtics. Fins i tot alguns que amb el temps han acabat per ser prohibits per a la comercialització. Pilar Almenar ha estat en la seua botiga, Zoolandia, i ha parlat amb ell per conèixer quins animals estan a la venda i quins són els permisos que es necessiten. 

Tortuga exòtica d'orelles roges

Tertúlia amb Carles Gago i Vicente Deltoro


En el temps de la tertúlia entrevistarem també a Carles Gago, director de projectes de SIMBIOSI espai ambiental. Gago és biòleg va impulsar la posada en marxa d’Aliats per la Biodiversitat i és un dels fundadors de Xaloc, Associació per a l’Estudi i la Conservació de l’Entorn, dedicada a la fauna marina. Amb ell i amb Vicente Deltoro analitzarem quines són les mesures que es poden prendre per evitar la invasió de les espècies al·lòctones i què podem fer amb les que ja estan al nostre territori. 

Carles Gago

Tweet sonor

Ferran Dalmau ens dura com cada setmana el 'tweet sonor', on planteja dades i reflexions sobre el tema del programa en 60 segons.

So de la natura

El so de la natura ens acostarà el medi ambient a les ones d'Àpunt amb sons d'animals o espais naturals. Què escoltarem hui al Samarucdigital?