La importància dels aiguamolls

Al programa nou del Samarucdigital parlem sobre les zones humides i la seua importància per a preservar la biodiversitat del nostre entorn i també per a lluitar contra el Canvi Climàtic en la mesura que les zones humides absorbeixen diòxid de carboni (CO2), un dels principals gasos d’efecte hivernacle.

Podcast À Punt

A les nostres comarques i de dalt a baix tenim zones humides ben diverses: desembocadures, albuferes, salines, marjals o llacunes poblen les nostres comarques. Des de les salines de Santa Pola o el Fondo d’Elx al Prat de Cabanes passant per les desembocadures del Millars o l’Algar, la marjal Pego-Oliva o la dels Moros o l’Albufera de València, totes elles són pulmons per a les poblacions properes i terra (i aigua) d’acollida per a moltes aus i rèptils. Però som conscients del que tenim?  Què fem cadascú de nosaltres per preservar i protegir les zones humides i els seus habitants?  Al programa visitarem el Tancat de la Pipa on coneixerem de primera mà com les zones humides i els “Filtres Verds” ens ajuden a recuperar l’aigua que està contaminada. A l’estudi entrevistarem Juan Antonio Gómez, director del Centre de Recuperació de Fauna La Granja d’El SalerJa en el temps de tertúlia s’incorporarà Salvador Martínez, president del Consell Rector de la marjal Pego-Oliva. Com cada setmana Batiste Miguel ens durà el so de la natura que intentarem endevinar i que segur que està relacionat amb el tema que tractem.

Entrevista Juan Antonio Gómez

Parlem amb Juan Antonio Gómez, tècnic en biodiversitat i director del Centre de Recuperació de la Fauna La Granja d’El Saler, un centre que es dedica a recuperar animals que per diversos motius (caça furtiva, accidents amb cablejat elèctric, intoxicacions, etcètera) han perdut la capacitat de sobreviure per ells mateixos i que una volta recuperats són reintroduïts en el seu hàbitat. Amb el nostre convidat coneixerem millor la fauna pròpia de les zones humides.

Tancat de la Pipa

Reportatge - Tancat de la Pipa 

En el reportatge anirem al Tancat de la Pipa, una zona de restauració ambiental de 40 hectàrees, l’equivalent a 40 camps de futbol. En els anys 80, aquest espai eren camps d’arròs i varen ser comprats per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a crear una reserva. En l’actualitat, aquest espai és pioner per la creació d’un sistema de filtres verds que netegen la contaminació de l’aigua. Està gestionat per SEO Birdlife i per Acció Ecologista Agró. Coneixerem com funciona aquest sistema que ja ha sigut visitat per una delegació xinesa amb la finalitat d’implantar-la en el país asiàtic.

Tertúlia amb  Juan Antonio Gomez i Salvador Martínez

El 1971 es va signar el conveni Ramsar pel qual es protegeixen les zones humides del planeta. Aquestes zones són fonamentals per a l’equilibri dels ecosistemes en la mesura que acullen moltes espècies d’aus migratòries i són l’hàbitat de moltes espècies autòctones tant d’aus com d’amfibis i rèptils. Ara com ara ningú discuteix el valor afegit de les zones humides en el seu paper d’absorció de CO2 i de filtratge i depuració d’aigües a través de la vegetació. Però quin és el paper socioeconòmic que poden i deuen jugar? Es poden compatibilitzar amb el turisme? I amb altres activitats com l’agricultura? Com ho han de fer? 

A la tertúlia s’incorporarà Salvador Martínez, president del Consell Rector de la marjal Pego-Oliva, advocat, membre d’Acció Ecologista Agró i un dels primers defensors de la marjal davant els abusos urbanístics i d’aterraments de fa anys. 


So de la natura

I en el so de la natura, Batiste Miguel ens acostarà com sona el medi ambient a les Zones Humides. Escolta amb atenció i endevina que animal sona. Si crees que ho saps escriu la contestació seguit del hashtag #SoNatura9 en les nostres xarxes socials @SamarucAPunt @SamarucDApunt o al whatsapp del programa 601998664.


Etiquetes