Les coves com a ecosistema

El programa 27 del Samarucdigital tracta el tema de les coves com a ecosistema, uns espais naturals peculiars on la geomorfologia determina el tipus de fauna i flora que poden establir-se.

Podcast À Punt Media

Parlarem amb entomòlegs, els experts en insectes, i geòlegs, experts en la formació de les coves, i  també amb experts en rates penades per conèixer les peculiaritats de la vida en les coves i la seua importància i utilitat ambiental. A més, coneixerem la fada dels boscos subterranis, una espècie d’insecte que els científics del desaparegut Museu Valencià d'Història Natural varen descobrir per primera vegada en 2008 en el paratge de les Rodanes de Vilamarxant. 

La fada dels boscos subterranis

Entrevista a Alberto Sendra


Alberto Sendra és zoòleg i un reconegut especialista en espècies cavernícoles i fauna subterrània hispano-lusa. És un dels majors experts al món en diplurs, conservador de la col·lecció d’entomologia del Museu Valencià d’Història Natural.  Investigador honorífic de la Facultat de Biologia de la Universitat d’Alcalà d’Henares i professor del Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la Universitat de València, ha classificat noves espècies subterrànies, com ara la Turkmenocampa mirabilis a Turkmenistan. Sendra és membre de l’equip que va descobrir la fada dels boscos subterranis, una espècie mai abans descrita, que va ser vista per primera vegada en una cova del paratge de les Rodanes a Vilamarxant. Aquestos insectes són una mena de cigales cavernícoles cegues amb ales blanques contornejades per un halo blavenc púrpura que centellegen amb la llum. Les fades, extraordinàriament boniques i fràgils, s'alimenten xuplant les arrels dels arbres i els arbustos que penetren a l'interior de les cavitats. 

Entrevista telefònica a Carles Gago 


Si hi ha un animal característic de les coves són les rates penades, un animal que està fins i tot als escuts i emblemes valencians. Parlarem sobre elles amb Carles Gago, membre de l’empresa Simbiosi Espai Ambiental i col·laborador de Societat Espanyola de Conservació i Estudi de les Rates Penades. El seu treball es basa en la divulgació ambiental amb l’objectiu de donar a conèixer aquest mamífer placentari i desmitificar la imatge negativa que té en la societat, moltes vegades derivada dels clixés del cinema. Què en sabem de l’espècie que tenim com a símbol els valencians? Ho descobrirem amb el nostre convidat.

Policarp Garai 

Tertúlia amb Policarp Garai i Albert Sendra

Policarp Garai és geòleg. Professor del Departament de Geologia de la Universitat de València. És president de la Societat Espanyola d’Espeleologia i Ciències del Karst i és un dels impulsors del Decret de Conservació de Cavitats Subterrànies que des de 2013 protegeix les coves de la Comunitat Valenciana. Què és el karst i quina és la seua importància? Quina és la morfologia de les coves per a què es done la vida? Aquests seran els temes pels que li demanarem a Policarp. Parlem Amb Alberto Sendra i Policarp Garai dels diferents temes que afecten les coves i la vida que es dóna en elles. Quins són els principals problemes que pateixen els animals cavernícoles? Quin paper juguen en la conservació del medi ambient?

Tweet sonor

Ferran Dalmau ens dura com cada setmana el 'tweet sonor', on planteja dades i reflexions sobre el tema del programa en 60 segons.

So de la natura

El so de la natura ens acostarà el medi ambient a les ones d'Àpunt amb sons d'animals o espais naturals. Què escoltarem hui al Samarucdigital?



Etiquetes