Per un 2018 més sostenible. Bones festes

Un any més i ja en van tres, Samarucdigital us desitja bones festes. Enguany encetem el 2018 amb una gran noticia, el nostre humil peixet ja nada per les ones més verdes de À Punt Mèdia. Una noticia que ens fa feliços i volem compartir amb la nostra audiencia.

Samarucdigital ha fet honor a la fama d'espècie resistent, el samaruc (València hispanica) del qual adopta el nom. Aqueix peixet valencià autòcton que contra vent i marea es resisteix a desaparéixer de les nostres zones humides. Enguany que culminem féiem aquesta mateixa felicitació amb el lema "Per un any ple de Naturalesa". Un desig que s'ha complit. No hem deixat de recórrer la Comunitat Valenciana de nord a sud i de llevant a ponent per a trobar-nos amb la gran biodiversitat que atresoren aquestes terres, des de l'alta muntanya mediterrània fins a la costa on ens segueixen sorprenent animals tan fabulosos com les tortugues marines, els dofins i les grans balenes. També, desgraciadament, amb una quantitat de plàstic i residus alarmant. En total dos anys i mig d'informació i divulgació ambiental que estem convençuts han servit per a donar a conéixer una part de la gran biodiversitat de les nostres terres i al mateix temps per a conscienciar en la necessitat de conservar els ecosistemes que la sustenten. Uns ecosistemes fràgils i amenaçats per la realitat del canvi climàtic.

Sembla que ja ni els sobresalts continus de catàstrofes ambientals i els fenòmens meteorològics adversos, ens fan eixir d'aqueixa voracitat consumista de recursos naturals com si no tingueren fi. Sí, senyors, "Encara no és tard", com diu l'ambientòleg i col·laborador de Samarucdigital, Andreu Escrivà, però amb una condició: que posem tots de la nostra part. Com ens deia Edward Rubin en la reunió de Ciutats del Pacte de Milà celebrada en valència en 2017: "El millor que pot fer la gent contra el canvi climàtic és triar a polítics que ajuden amb el problema... L'home deixa tot per a l'últim moment". El canvi climàtic no anava a ser menys. No en va el XII Congrés Nacional de Periodisme Ambiental d'APIA (Associació de Periodistes d'Informació Ambiental), celebrat en l'Oceanogràfic de València aquest novembre passat, es va clausurar fent una crida perquè el canvi climàtic s'introduïsca en l'agenda política. Segons les xifres sobre sequera aportades per l'Observatori de la Sostenibilitat el panorama per a la Comunitat Valenciana no és massa encoratjador. El nostre territori és la quarta comunitat amb els embassaments més buits, ja que no aconsegueixen ni una quarta part de la seua capacitat total. La falta d'aigua dolça de qualitat és responsable que moltes espècies de fauna i flora l'estiguen passant malament. Espècies nostres com la posidònia oceànica, la papallona apol·lo (Parnassius apolo), els teixos (Taxus baccata), els grévols (Ilex aquifolium), les anguiles europees (Anguilla anguilla) i moltes unes altres es veuen minvades pel canvi climàtic. No obstant això unes altres es veuen beneficiades pel canvi d'aquestes condicions ambientals com són la processionària del pi (Thaumetopoea), les tortugues d'aigua dolça exòtiques, els crancs rojos americans (Procambarus clarkii) i moltíssimes altres.

També és temps de balanç i agraïments

Gràcies per tot el suport rebut dels nostres seguidors en el portal i en les xarxes socials. Gràcies a tots els que heu confiat en nosaltres per a comunicar els vostres projectes. També a totes les persones, institucions, associacions, fundacions, empreses sostenibles, ONGs, instituts de recerca científica, organismes oficials, plataformes, universitats, naturalistes... (Hem decidit escriure-ho així, en genèric, perquè no ens agradaria oblidar-nos de ningú) Que amb la vostra activitat darrere del coneixement i la conservació de la naturalesa ens heu facilitat una gran varietat de temes. Sobretot als nostres col·laboradors Pablo Vera, Emili Laguna, Lluís Serra, Ferran Dalmau, Chema Rabasa, Belén Salvador, Virgili Beltrán... I sobretot agrair el Premi Carrasca 2017 d'Acció Ecologista Agró, va ser tot un honor. També volem recordar el Premi Gaetà Huguet a la Producció Cultural en la nostra llengua de l'any 2015 que ens va atorgar la Fundació Huguet de Castelló de la Plana.

Només podem agrair un balanç del 2017 positiu. La gran alegria l'hem tingut precisament aquest mateix mes de desembre, per a acabar bé l'any. La Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació va triar el projecte transmèdia Samarucdigital com a contingut per a la nova radiotelevisió pública . Des del passat 11 de desembre Samarucdigital ja navega per les ones radiofòniques de À Punt mèdia amb Reis Juan, Batiste Miguel i Pilar Almenar i tot l'equip d'Ukemotion que ho fa possible. Tots els dilluns de 13 a 14 h tenyirem les ones de verd. Un honor i una gran responsabilitat que ens anima a seguir. Hem de ser fidels al servei públic que hem d'oferir a tots els valencians i la divulgació mediambiental rigorosa és fonamental en els temps que corren. Nosaltres seguirem amb la nostra filosofia que és seguir donant a conéixer part de la gran biodiversitat de les nostres terres (no ens les acabarem mai) i conscienciar en la necessitat de conservar els ecosistemes que la sustenten per a poder gaudir d'ella i la gaudisquen les generacions esdevenidores.