Ramaderia i sostenibilitat

El programa 28 del Samarucdigital tracta el tema de la ramaderia i la sostenibilitat. Analitzem els aspectes que fan d’aquest sector un element clau en la conservació del planeta. I abordem qüestions com la recuperació d’espècies autòctones o les diferències entre ramaderia intensiva i extensiva.

A LA CARTA À Punt

Al programa comptem amb un investigador en ramaderia i canvi climàtic, una ramadera d’ovelles autòctones amb un projecte de producció de llana i recuperació de l’ovella guirra i amb un dels pocs vaquers que encara fa la transhumància amb vaques. Amb ells analitzem els aspectes que fan d’aquest sector un element clau en la conservació del planeta i abordem aspectes com la recuperació d’espècies autòctones o les diferències entre ramaderia intensiva i extensiva. 

Entrevista a Fernando Estellés

Fernando Estellés és investigador de l’Institut de Ciència y Tecnologia Animal de la UPV i professor de l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (EAMN) de la Universitat Politècnica de València. En els darrers anys, la seua tasca investigadora ha tractat el tema de l’impacte del canvi climàtic sobre la producció ramadera i com es pot pal·liar tant per qüestions de benestar animal com de productivitat. En aquest sentit, un dels majors problemes és la calor que pateixen els animals i el seu estrés tèrmic, factor que Estellés investiga junt amb altres membres del projecte europeu Optibarn. Aquest projecte té com a objectiu optimitzar la climatització de les granges de vaques de llet per contrarestar la potencial pujada de les temperatures i la probable variabilitat climàtica. 


Entrevista telefònica a Anna Gomar

Anna Gomar., impulsora d’Esquellana, el projecte finançat per crowdfunding que es va posar en marxa per recuperar la llana de l’ovella guirra, l’ovella autòctona valenciana que estava a punt de perdre. Aquest procés és un clar exemple d’implantació de ramaderia extensiva que, a més de recuperar l’ovella Guirra i la seua llana, és un model de recuperació de l’activitat a la ruralia valenciana. 

Entrevista a Fernando Robres

Fernando Robres és ramader ecològic. De fet, en el primer programa escoltàvem el seu testimoni mentre feia la transhumància amb el seu ramat de vedelles. Ell és de Castelló, on pastura el ramat en hivern. En arribar l’estiu porta els animals en transhumància a zones menys caloroses. Amb Fernando parlarem de l’estat en què es troben els passos de ramat i els problemes amb els quals sol trobar-se. També, aprofitarem per preguntar-li què suposa recuperar una tradició quasi perduda. 



Tertúlia amb Fernando Estellés i Fernando Robres

Amb els dos convidats que hi ha a l’estudi, Fernando Estellés i Fernando Robres, i amb Batiste Miguel portem a debat o anàlisi temes fonamentals relacionats amb la ramaderia. Quina és la diferència entre la ramaderia extensiva i l’ecològica? És rendible la ramaderia extensiva? Com s’està fent a països com ara França, Holanda i altres de l’entorn europeu? L’administració està fent el que cal per a implantar un nou model ramader? És compatible seguir consumint productes d’origen animal al ritme que ho fem i controlar l’impacte ambiental que es genera?

Tweet sonor de Ferran Dalmau

Ferran Dalmau ens durà com cada setmana el 'tweet sonor', on planteja dades i reflexions sobre el tema del programa en 60 segons.

So de la natura

El so de la natura ens acostarà el medi ambient a les ones d'Àpunt amb sons d'animals o espais naturals. Què escoltarem hui al Samarucdigital?



Etiquetes