Camp de Morvedre, un destí turístic sostenible III

La tercera i última etapa del nostre Fam Trip pel Camp de Morvedre ens condueix fins a la capital comarcal, la monumental ciutat de Sagunt. Una intensa jornada per a recórrer els 2000 anys d'història de la ciutat, contemplant els seus vestigis arqueològics, urbanístics i arquitectònics.

Ens depara una intensa jornada per a recórrer els 2000 anys d'història de Sagunt, contemplant els seus vestigis arqueològics, urbanístics i arquitectònics. Afortunadament, comptem amb l'ajuda del nostre guia Jorge LLuesma, responsable de l'empresa de turisme cultural "Explora Sagunto" i gran coneixedor del patrimoni d'aquesta localitat. 

Moreria Vella

Iniciem el nostre "viatge en el temps" visitant les restes de la "Via del Pòrtic" - anomenada també de la "Moreria Vella"- jaciment arqueològic situat al nucli urbà de Sagunt. Resulta absolutament sorprenent endinsar-se en la panxa d'un edifici de habitatges i descobrir un enorme espai museïtzat on es localitzen les restes d'estructures d'un període cronològic que abasta des del món romà fins a l'època de l'ocupació cristiana. La troballa d'aquest enclavament es va produir "fortuïtament" l'any 1991, durant l'execució de les excavacions dels fonaments dels futurs edificis d'habitatges; una coincidència gens casual, tractant-se d'una de les ciutats amb més història del territori estatal.


Una làmina de cristall de seguretat separa els nostres passos del conjunt de vestigis arqueològics, entre els quals destaca la calçada enllosada i flanquejada per la xarxa de clavegueram, precursora de les actuals xarxes de gestió d'aigües residuals i gran aportació de la civilització romana. A través de la catifa transparent sobre la qual caminem, també s'identifiquen una necròpolis del període visigòtic o paleocristià, un aljub vinculat a l'època musulmana i dos espais fabrils, amb diverses dependències i bases, corresponents a la baixa edat mitjana. 

Domus dels Peixos

A escassos metres de la Via del Pòrtic, el jaciment de la Domus dels Peixos permet satisfer el desig més profund de qualsevol persona dotada de certa curiositat per la Història: el plaer de xafardejar la intimitat domèstica conservada entre els murs d'una habitatge d'època romana. D'entre els atractius d'aquesta vila d'estil pompeià, estructurada al voltant d'un atri central , destaquen les seues pintures murals originals, excel·lentment conservades, així com la Culina (cuina), el Triclinium o salò-menjador i el balneum, un bany privat que denota que els seus habitants pertanyien a una classe social acomodada. 


La Casa dels Berenguer

Prosseguim la nostra ruta d'exploració de la vila saguntina amb dues visites imprescindibles: l'Església de Santa Maria, construïda sobre l'antiga mesquita de Muriviedro i la Casa dels Berenguer, un palau gòtic reconvertit en Centre d'Interpretació i Recepció de Visitants. Aquest imponent edifici, actualment destinat a l'ús turístic, serveix com a aparador per a mostrar l'oferta cultural, patrimonial i gastronòmica del municipi mitjançant les noves tecnologies. A més, al seu interior es conserven restes de diferents èpoques històriques; destacant la Mikvé jueva -espècie de banyera amb aigua corrent emprada per als banys rituals purificadors-, l'anomenat Temple de Diana del s.-IV i l'arcada renaixentista del pati interior. 

El Portal de la Jueria o Portal de la Sang

El passeig d'ascens cap a la part alta de Sagunt ens ofereix una altra agradable sorpresa: el Portal de la Jueria o Portal de la Sang, punt d'entrada a la que fou l'Aljama més gran del Regne de València entre els segles XIV i XV, fins que fora decretada l'expulsió del poble jueu el 1492. Aquesta comunitat cultural i religiosa, dotada d'entitat administrativa pròpia, va aconseguir el permís especial per a aixecar la muralla en el segle XIV, amb l'objectiu d'evitar tensions socials amb el seu veïnat cristià. A l'interior del recinte delimitat per aquests murs, s'aprecia clarament l'estructura del traçat viari format per carreronets i carrerons, entre els quals encara romanen les restes de l'antiga sinagoga i la necròpolis. Al costat dret del pòrtic, un xicotet i preciós detall ens crida poderosament l'atenció. Es tracta del característic receptacle cilíndric destinat a albergar la Mezuzà o pergamí amb versicles de la Torah, text que conté la llei i patrimoni identitari del poble jueu. 


El Castell Romà

Realitzem un últim esforç per carrers costeruts, carregant trípodes i càmeres al muscle i finalment, assolim la meta de la "jornada saguntina" del nostre Fam-Trip: el Castell Romà, el punt més alt del municipi, l'embrió originari de Sagunt i al mateix temps, punt final del nostre itinerari pel Camp de Morvedre


Aquesta imponent fortalesa, situada al cim del turó que protegeix la ciutat, fou declarada Monument Nacional l'any 1931. La seua presència està justificada per la necessitat de vigilància i defensa de la població des dels seus orígens. Els Ibers establiren allí el seu primer assentament (Arse); posteriorment, la civilització romana va fundar les arrels primigènies de Saguntum, testimoni de fites històriques tan importants com el "Siti de Sagunt" (219 aC), emmarcat en el context de la Segona Guerra Púnica, lliurada entre Cartaginesos i romans. Però sobretot, aquest Monument Nacional representa el relicte tangible del mosaic de les cultures i civilitzacions que van habitar la ciutat -Ibers, romans, visigots i àrabs- dotant-la d'un nodrit substrat de riquesa patrimonial que la converteixen, a hores d'ara, en un valuós llibre d'Història a cel obert. 

El Teatre Romà

Podríem romandre infinitament "in albis", contemplant les vistes panoràmiques que ens regala aquest emplaçament privilegiat, però cal que ajustem horaris per a arribar al Teatre Romà abans que siga hora de dinar. Construït a la vessant nord de la Muntanyeta del Castellet, la planificació i construcció del teatre està datada al segle Primer, tot i que l'aspecte actual és el resultat de la polèmica restauració duta a terme entre el 1985 i el 1993. 

Deixant de banda la controvèrsia originada per l'esmentada intervenció, a l'edifici es poden identificar els elements arquitectònics característics dels teatres romans: l'Orquesta (semicercle ubicat a la part central), la Scaena o escenari, la graderia i fins i tot el vomitorium, que es tracta en realitat del passadís habilitat perquè el públic accedisca als seients. Un públic que torna a gaudir de les arts escèniques cada estiu, durant la celebració del consolidat festival "Sagunt a Escena", mostra de teatre, dansa i música on s'ofereix un nodrit cartell d'obres clàssiques i modernes. 

El nostre recorregut per Sagunt ens ha obert la gana i cal acomiadar el FamTrip de la millor manera possible, és a dir, a taula i en la millor companyia. Un dels restaurants situats al centre històric és el lloc escollit per a xalar, una vegada més, de les saboroses propostes gastronòmiques que ofereix aquesta "Comarca de Comarques". . Un territori tan ric i divers, que val la pena conéixer i reconéixer. Un destí turístic que aglutina tots els elements necessaris per a la pràctica del turisme sostenible.


Etiquetes