Castelló lluita per controlar la plaga de porcs vietnamites

Salubritat i Policia Local de Castelló intensifiquen les batudes i la vigilància per erradicar la colònia de l’espècie invasora amb 14 noves captures i suma 107 captures

La Regidoria de Salubritat i Benestar Animal ha intensificat aquest mes de gener el dispositiu de retirada de porcs vietnamites en la zona de Mestrets i de Casa las Brevas amb 14 noves captures, que, juntament amb les 93 realitzades des de gener de 2022,sumen 107 exemplars. No obstant això, la campanya extraordinària de la Regidoria iniciada el passat desembre amb el nou gestor cinegètic en cooperació amb l'Unitat de Protecció Mediambiental i Benestar (Uproma) de la Policia Local de Castelló, restarà oberta per si es detecta la presència de més porcs vietnamites amb una vigilància activa.

Espècie Exòtica Invasora

Cal recordar que el porc vietnamita, Sus scrofa, ja no es pot considerar una mascota i forma part des del 2020 del selecte Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores. S'estableix la prohibició amb caràcter general de la possessió, transport, trànsit i comerç d'exemplars vius de porc vietnamita. Les espècies exòtiques o al·lòctones, són aquelles que es troben fora de la seua àrea natural de distribució i "que constituïsquen, de fet, o puguen arribar a constituir una amenaça greu per a les espècies autòctones, els hàbitats o els ecosistemes, l'agronomia, o per als recursos econòmics associats a l'ús del patrimoni natural" (La Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat)

 El porc vietnamita es va posar de moda com a mascota en els anys 80. Foto: Fernando Losada Rodríguez

Moltes d'aquestes espècies invasores són les nostres pròpies mascotes. Animals d'altres latituds que es posen de moda com la tortuga de florida o, en aquest cas els porcs vietnamites, que són molt bonics de xicotets, però que creixen i són difícils de mantenir. El porc vietnamita, criat en principi per a investigació, és posat de moda com a mascota en els anys 80 en el Canadà i prompte es va estendre la moda als Estats Units a Europa i, per descomptat a Espanya. Van proliferar les seues granges de cria, fins i tot il·legals, i les seues vendes a un preu barat. El nombre de webs espanyoles anunciant porcs vietnamites a la venda estimat a través d'una cerca de Google va augmentar des de menys de 10 en 2006 a més de 1300 en 2012. Com a resultat, el preu pagat pels porcs vietnamites a Espanya ha disminuït dràsticament des de diversos centenars a tan sols 20 euros, un fet que facilita el seu abandó.

 Porc vietnamita adult. Foto: Josué Lutz

Tindre un animal, i més d'aquestes característiques, és una responsabilitat i en la majoria dels casos es compren sense saber com evolucionaran i molt menys la seua tinença i cria. La veritat que l'entranyable porquet creix, es torna una cosa agressiva, destrossa el mobiliari i finalment l'abandonem sense saber les conseqüències que tindrà en un futur.

Un problema en augment

Existeixen registres de nombrosos exemplars procedents de la solta de mascotes per quasi tota la geografia espanyola, sent més freqüents en regions costaneres pròximes a grans ciutats, especialment en la zona del llevant. Des del primer albirament en 2007 el nombre de casos ha anat augmentant cada any. Cal destacar que podrien haver establit amb èxit poblacions salvatges, ja que s'han observat sovint indicis de la seua reproducció en llibertat i hibridació amb senglars o porcs assilvestrats. El primer possible híbrid va ser identificat en 2010 i a partir de llavors les cites no han fet més que augmentar. En total, més del 25% dels individus identificats en l'estudi dut a terme per Delibes-Mateos & Delibes (2013) corresponien a possibles híbrids.

Per la seua capacitat d'hibridació amb el porc senglar, els porcs vietnamites poden provocar diversos perjudicis ecològics. Els híbrids tenen ventrades més nombroses i freqüents que els senglars, i podrien provocar un augment de la població i agreujar els problemes que ja causen aquests en moltes zones d'Espanya, poden provocar danys a cultius i a la ramaderia, accidents de trànsit i riscos sanitaris. Les mosques i mosquits contribueixen a la dispersió de patògens com el virus de la síndrome reproductiva i respiratòria porcí (PRRS), el virus africà de la febre porcina (ASF) i el bacteri Streptococcus suis.

Lluita contra la cria il·legal i l'abandó

El regidor de Salubritat i Benestar Animal, Ignasi Garcia, ha destacat que "és important donar solució a aquesta problemàtica amb una actuació rotunda, que controle la proliferació d'aquesta espècie invasora i de cria il·legal a Castelló en general i aquesta zona de Mestrets en particular". "S'han fet ja dos captures extraordinàries i no deixarem de treballar perquè aquesta problemàtica no afecte al veïnat, pel benestar i salubritat de la ciutadania, i per l'equilibri de l'ecosistema", ha assenyalat.


Per la seua part, el regidor de Seguretat Pública i Emergències, Octavio Traver, ha posat en valor "la col·laboració de la Unitat de Protecció Mediambiental de la Policia Local de Castelló per a la detecció i captura de porcs vietnamites davant la proliferació d'aquesta espècie invasora i les molèsties que generen".

El nou dispositiu ha permés capturar 14 exemplars, entre mascles i femelles adultes, i letons, després de col·locar les tanques protecció, les trampes i les corresponents gàbies, en una primera batuda aquest 2023 en què s'ha ampliat el perímetre d'actuació a Casa las Brevas, on s'havia detectat la presència d'alguns exemplars en la via pública i en solars.

Les batudes per controlar la plaga de porcs vietnamites a la zona de Mestrets es van reforçar aquest Nadal, amb la captura de 26 exemplars en només 24 hores, en un dispositiu extraordinari que ara s'ha reeditat i que resta obert per a noves actuacions. En total, l'Ajuntament de Castelló ha retirat ja de la via pública de febrer de 2022 a gener d'aquest any 107 animals d'aquesta espècie invasora, amb 18 batudes per tot el terme de Castelló, encara que més focalitzats a la zona de Mestrets. 

Foto portada: Sander van der Wel

Etiquetes