Desertificació

El programa 24 del Samarucdigital tractarà el tema de la desertificació, un fenòmen de degradació dels sols que té lloc en les zones àrides, semiàrides i subhumides seques del planeta i els fa perdre la seua fertilitat, empobrint-los i modificant les seues capacitats ecològiques. La regió Mediterrània és una zona d’alt risc de desertificació a la Comunitat Valenciana.

Podcast À Punt Media

Els incendis forestals, l’explotació massiva dels sols i l’abandó de terres contribueixen a accelerar aquest procés de degradació on els sòls perden la capacitat de sostenir la vida, de produir aliments, de retenir aigua i de descontaminar els ecosistemes, una propietat crucial en el cas de la fixació de carboni que contribueix a lluitar contra el canvi climàtic. 

Entrevista a Patricio García Fayos

La Comunitat Valenciana compta amb el Centre d’Investigació sobre la Desertificació, el CIDE, un centre del CSIC i la Generalitat Valenciana que s’ha convertit en un dels centres més importants d’Espanya en aquest camp. La seua tasca és analitzar les causes, conseqüències i processos que afavoreixen o paralitzen la desertificació. Patricio García Fayos és el cap del departament d’Ecologia Vegetal, on estudien la relació entre les plantes i el sòl. Les seues línies de recerca s'han centrat en l'estudi dels processos de colonització vegetal (reproducció, dispersió, banc de llavors, predació, germinació i dinàmica de plàntules) i les interaccions entre plantes perennes d'ecosistemes mediterranis.


Foto de: Patricio Garcia Fayos

Tertúlia amb Ester Carbó Valverde i Patricio Garcia Fayos

Ester Carbó és professora del Departament de Biologia Vegetal i Edafologia de la Universitat de València i Membre de l’Associació Espanyola de la Ciència del Sòl. Especialitzada en planificació territorial, ha analitzat l’evolució de la qualitat dels sòls de la província de València als darrers 25 anys i va participar al projecte de recollida de dades sobre l’estat dels sols mitjançant el satèl·lit SMOS de l’Agència Espacial Europea. Amb ella parlarem de l’evolució del risc de desertificació en la Comunitat Valenciana i cóm podem previndre’l. 

 Tweet sonor

Ferran Dalmau ens dura com cada setmana el 'tweet sonor', on planteja dades i reflexions sobre el tema del programa en 60 segons.

So de la natura

El so de la natura ens acostarà el medi ambient a les ones d'Àpunt amb sons d'animals o espais naturals. Què escoltarem hui al Samarucdigital?