Dos professors universitaris que es recolzen en l'experiència dels camperols

Dos notables agrònoms i acadèmics han atès la invitació de Samaruc Digital a comentar l'estat de l'agroecologia a la Comunitat Valenciana. L'orfandat administrativa d'esta pràctica en el camp valencià és un dels llasts que arrossega, tot i l'obstinació personal dels llauradors en treballar la terra amb dignitat i respecte, i d'un xicotet sector de la universitat. Una universitat que no sembla estar a l'altura del que s'espera d'ella i dels seus alumnes, segons expliquen els nostres entrevistats.

José Luis Porcuna va ser professor a l’Escola d’Enginyers Agrònoms de la Universitat Politècnica de València. Tots els seus antics alumnes el consideren l'iniciador de l'agroecologia i de l'agricultura ecològica com a mètodes de cultiu sostenible a València. Avui és professor de Sanitat Vegetal a la Universitat de Tenerife. Ell i Rafael Laborda, professor del Departament de Sistemes Agroforestals de la UPV, són els organitzadors del IV Curs Internacional d'Agroecologia i Desenvolupament Sostenible en el qual han participat Miquel Àngel Altieri, la seua esposa la agrònoma Clara Nichols, també professora a Berkley i altres ponents, els dies 3 i 4 de març.

José Luís Porcuna presideix la Fundació Institut d’Agricultura Ecològica i Sostenible , que s'encarrega de desenvolupar la part formativa de  Al curs de València se sumen altres paral·lels a Madrid, Granada i Tenerife. Es tracta de proposar el desenvolupament rural en termes agroecològics. I el seu objectiu és completar la formació de tècnics i professionals que volen fer les coses d'una altra manera.


Hi ha un estereotip del llaurador com una persona poc capacitada, resistent als canvis i d'un individualisme que ratlla en l'egoisme. Rafael Laborda i José Luís Porcuna s'oposen a estos tòpics, perquè treballen i conviuen amb agricultors en les seues activitats acadèmiques i investigadores.


José Luís Porcuna ha participat en els pasos previs a l'el·laboració del recent Pla Agroecològic Valenciá



Rafael Laborda assenyala com a element decisiu que la població considere a l'agricultor com un gestor del medi ambient, una cosa que sovint els propis llauradors prefereixen ignorar, perquè les subvencions els han privat de la seua capacitat de decisió.


La segona part d'este IV Curs Internacional d'Agroecologia i Desenvolupament Rural Sostenible tindrà lloc el mes d'abril, i en ell intervindran Manuel González Molina, ex-director general d'Agricultura Ecològica a la Junta d'Andalusia, Eva Torremocha, vicepresidenta de la Federació Internacional de Moviments d'Agricultura Ecològica (IFOAM, en anglès), María Teresa Chàfer, directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna i professora de la UPV, i altres persones representatives del món agroecològic.

Etiquetes