Dunes vives per a la Devesa

Les dunes de la Devesa del Parc Natural de l'Albufera formen un ecosistema distintiu per moltes raons: és un paratge protegit vora el Mediterrani europeu, un dels pocs exemples que existeixen, és un paisatge singular creat per la natura precisament per a defendre's del seu mal humor en forma de temporals marins i forts vents, és una aula de natura a l'aire lliure amb endemismes botànics rars i escassos però sobretot és un lloc rescatat de la destrucció urbanística gràcies a l'esforç de la societat.

La febra urbanitzadora de primera línia de mar que cíclicament afecta l'espècie humana ens ha deixat pocs espais sense construir entre Portbou (Girona) i Tarifa (Cadis). Un d'ells és l'ecosistema dunar de la Devesa del Parc Natural de l'Albufera, una estreta franja litoral d'arena de vora 850 hectàrees.

La Devesa ha tingut una història peculiar: va ser vedat reial de caça durant 5 segles. L'any 1927 va passar a mans de l'Ajuntament de València després de pagar poc més d'1 milió de pessetes. L'any 1962 es va redactar el tristament famós Pla d'Urbanització de la Devesa. L'any següent es van materialitzar les primeres construccions: el Parador Nacional Lluís Vives i el camp de golf en terrenys cedits pel Consistori. El 1965 el Ministeri d'Habitatge del Govern franquista aprovà el Pla per encàrrec de l'Ajuntament. La destrucció de l'ecosistema dunar es va desenvolupar entre els anys 1970 i 1973. El formigó, el ferro i el vidre van envair la Devesa de l'Albufera. Apartaments, xalets, carreteres, quilòmetres de passeig marítim, un hotel, un càmping, canalitzacions subterrànies ... A finals dels anys 70 i principis dels 80 del segle passat l'aspecte de la Devesa era deplorable. Un ecosistema natural que havia tardat 1 milió d'anys a formar-se estava sent destruït en uns pocs anys.


El Saler és per al poble!

L'any 1973 la futura urbanització de luxe de primera línia de platja es va paralitzar gràcies a l'esforç i a l'oposició ciutadana que va reclamar el Saler per al poble. Uns anys més tard l'Ajuntament de València decidit a restaurar l'ecosistema va crear l'Oficina Tècnica Devesa Albufera amb l'objectiu de recuperar la zona. L'any 1986 la Devesa es va protegir amb la figura de parc natural de l'Albufera de València. Des d'aleshores l'administració local ha comptat amb diversos projectes life finançats per la Unió Europea per tal de restaurar l'ecosistema dunar: el Life Natura Duna i el Ginebre.

Dunes vives

En l'actualitat el paisatge dunar ha sigut completament restaurat. Els tècnics del Servei Devesa-Albufera de l'Ajuntament de València s'han convertit en uns experts mundials en la restauració d'ecosistemes dunars. Tant és així que el model de restauració aplicat a la Devesa ha sigut exportat a altres països com Grècia o Itàlia.

Les dunes són molt més que muntons d'arena que es mouen lentament de manera més o menys paral·lela a la mar. L'ecosistema dunar és una creació de la natura justament per a combatre l'acció violenta de la mar i del vent. A les dunes de la Devesa creixen endemismes botànics molt rars i escassos a Europa. Però a més les dunes, les mallades i el bosc són paratges increïbles per a aprendre de la natura. La Devesa és com una gran aula a l'aire lliure que mostra tots els seus secrets als visitants. Però les dunes són fràgils i erosionables. Per tant és important que les persones que decidisquen visitar-les utilitzen els camins públics habilitats i simplement es queden bocabadats davant de tanta bellesa.


Etiquetes