El banc de vida de la Devesa Albufera

Els vivers municipals de la Devesa Albufera de València funcionen des de fa més de 30 anys per a contribuir a la conservació i manteniment de l’espai. Ací es produeixen plantes de totes les espècies del paratge per a reforçar les poblacions. El centre és referent a Europa en el cultiu de plantes de duna mòbil, esporàdicament reben peticions per exportar-ne a altres països.

126 especies vegetals estan arxivades al Banc de Llavors dels Vivers Municipals de la Devesa Albufera de València. Es el centre neuràlgic de les instal·lació i una reserva de vida acumulada durant més de tres dècades de treball pels tècnics del centre, que amb el seu treball contribueixen a reforçar les poblacions vegetals existents.

Els treballadors dels vivers arrepleguen llavors de l’espai natural que es conserven i classifiquen per a ser guardades en el Banc. Totes elles serviran per a produir nous plançons que, una vegada adquireixen la mida adequada, són introduïts en el seu entorn natural per a contribuir a reforçar les poblacions vegetals del parc natural.

Instal·lacions dels Vivers de la Devesa. Foto: Alvaro Olavarría

Comandes des de Doñana, França i Itàlia

Des del margalló o l’aladern fins diferents varietats dels escassos limonium, en els vivers es planten i cuiden tot tipus de plantes dels diferents ambients de l’Albufera, des del bosc i la màquia mediterrània fins les que creixen a vora mar. Una de les especialitats del centre, depenent de l’Ajuntament de València, són las plantes de duna mòbil, com el lliri marí, que habitualment no es produeixen per part dels vivers privats perquè la seua vida es molt efímera. Antonio Vizcaíno, cap del Servici Devesa Albufera, explica que de vegades produeixen eixe tipus de plantes per atendre comandes arribades del Parc de Doñana i altres espais naturals de França i Itàlia, que coneixen l’experiència de treball dels vivers valencians.



Etiquetes