El Carraixet, territori birdwatching

Virgili Beltrán. d'Actio Birding, ens presenta el nou projecte "Aus del Carraixet" que ha desenvolupat per a Turisme Carraixet, i que, gràcies a la plataforma de turisme intel·ligent Inventrip, facilita al visitant de la Mancomunitat organitzar les seues visites des del seu ordinador o dispositiu mòbil utilitzant una app, combinant turisme de naturalesa i noves tecnologies.

Sempre he pensat que l'horta de València, i especialment de l'Horta Nord, és un espai tant propici com desconegut per a la pràctica del ¨birdwatching¨. Encara que alguns "pajareros" locals freqüenten aquesta zona, especialment l'àrea compresa entre Burjassot, Godella, Rocafort i Montcada. Uns altres visitem determinats "hotspots" a Museros o en les zones costaneres Meliana, Massamagrell o El Puig. Però només la desembocadura del Carraixet a Alboraia o la Marjal dels Moros a Puçol poden considerar-se espais coneguts i visitats regularment pels aficionats a l'observació d'aus.

En ACTIO Birding hem tractat de persuadir a alguns tècnics responsables de turisme, i també de medi ambient, de les localitats de l'Horta Nord, per a crear recursos que servisquen per a fomentar aquesta activitat i atraure visitants interessats en els ocells i la biodiversitat.

Una de les quals "va agafar el guant" va ser Noelia Rigoberto, gerent de l'àrea de turisme de la Mancomunitat del Carraixet, amb la qual hem desenvolupat un projecte anomenat "Aus del Carraixet" que es converteix en un nou recurs turístic per als set municipis que integren Turisme Carraixet: Foios, Vinalesa, Bonrepòs i Mirambell, Almàssera, Alfara del Patriarca, Albalat dels Sorells i Meliana.

Un projecte en el qual, utilitzant la plataforma de turisme intel·ligent Inventrip, propiciarem que els visitants de la Mancomunitat del Carraixet tinguen un nou al·licient per a gaudir d'aquest territori tan pròxim a la ciutat de València.

Amb "Aus del Carraixet" es posa a l'abast d'aficionats al birding, o turistes en general, la possibilitat de descobrir les aus que viuen en aquest territori o el fan servir durant les seues migracions i es facilita que puguen organitzar les seues visites des del seu ordinador o utilitzant una app combinant turisme de naturalesa i noves tecnologies.


El Carraixet, territori birdwatching

L'entorn del Barranc de Carraixet constitueix un territori de sobres conegut per valors paisatgístics, històrics o culturals. Però aquest projecte, per al qual comptem inicialment amb el suport de Gema Cortina de Nomadic València Càmping Car i el seu coneixement de la xarxa de "Camins del Carraixet", pretén ressaltar l'existència d'hàbitats naturals com el mateix barranc, així com les séquies, basses, assuts repartits al llarg del territori i propicis per a la presència d'aus aquàtiques.


Però també la importància de platges i marjals per a la supervivència d'algunes espècies amenaçades, com el corriol camanegre. O dels terrenys de cultiu més o menys transformats per segles d'activitat agrícola, però que són vitals per aus migradores.

El projecte inclou també l'albirament d'espècies d'aus urbanes en els diferents nuclis de població per a fer "urban birding" destacant la importància de la biodiversitat urbana per a la qualitat de vida als nostres pobles i ciutats.


A través dels vídeos que presenten cada hàbitat i les fitxes d'aus que es poden descarregar des de la selecció de 20 punts d'albirament en la plataforma digital Inventrip repartits per diferents localitats de la Mancomunitat i geolocalizados en el mapa, hem tractat de donar visibilitat a les 48 espècies que més característiques de cadascun d'ells. Set d'aquests punts estan situats en entorns urbans, huit en localitzacions d'horta, quatre en hàbitats fluvials i un en la costa.

Cadascun dels 20 punts disposa d'una balisa "beacon" o geobaliza, el senyal de la qual detecten els dispositius mòbils una vegada descarregada i instal·lada l'aplicació. Connectatsa a l'app, podem consultar en el nostre dispositiu la fitxa amb informació sobre les espècies que es poden albirar i on trobarem una descripció de les seues característiques acompanyades d'una il·lustració original realitzada per Gorka Gorospe (ornitòleg i dibuixant).

S'han destacat ocells, tant residents com migrants, que van canviant al llarg de l'any. Alguns comuns com a teuladins, oronetes, caderneres, gafarrons ..., i altres més cridaners com la puput, el torlit o el botxí per citra alguns. Rapinyaires molt presents en aquests ambients com el xoriguer , entre les diürnes, o el mussol comú entre les nocturnes.

També limícoles que utilitzen les costes de la Mancomunitat del Carraixet com a lloc d'hivernada, com el territ tres-dits, i aus marines que es mouen pel litoral com la baldriga balear, la corba marina o diferents espècies de gavines.


Turisme experiencial i sostenible

La iniciativa "Aus del Carraixet" ve a complementar altres recursos turístics de la Mancomunitat, que agrupa la seua oferta paisatgística, històrica, etnogràfica i gastronòmica. Aquest tipus d'oferta s'emmarca dins del denominat turisme experiencial, en el qual l'activitat a desenvolupar té tant de pes o més que el territori on té lloc. Cal destacar també la seua transversalitat, ja que és una tendència en tots els segments turístics: en parella, en grup o en família.

La sostenibilitat és un altre dels elements que incorpora el projecte. Aquest tipus de propostes fomenten el respecte pel medi ambient i la configuració d'una activitat que implica la població local a través de l'oferta de restauració, de serveis o de productes gastronòmics, culturals o artesans.

A més, projectes com aquest incorporen el concepte d'educació ambiental, la qual cosa reforça la imatge de territori que aposta per la sostenibilitat.


Etiquetes