Emili Laguna rep el premi “César Gómez Campo” a la trajectòria en conservació vegetal

El biòleg Emili Laguna ha rebut el premi César Gómez Campo per la seua trajectòria dedicada a la conservació vegetal i en especial per la seua contribució a la creació de les microreserves de flora, una figura de protecció pionera a Europa que compleix 20 anys. Emili Laguna col.labora habitualment amb Samarucdigital.

El biòleg expert en flora silvestre rara, endèmica i amenaçada de la Comunitat Valenciana, Emili Laguna Lumbreras, ha obtingut recentment el premi “César Gómez Campo” per tota la seua trajectòria en conservació vegetal en el transcurs del VIII Congrés de la Societat Espanyola de Biologia de la Conservació de Plantes celebrat a Madrid. En la seua primera edició el jurat del premi ha destacat els mèrits en recerca i en gestió de flora amenaçada del guardonat. En l’actualitat Laguna és cap de secció en Conservació de Flora en el Servei de Vida Silvestre de la Generalitat Valenciana. El prestigiós premi porta el nom de César Gómez Campo, pioner de la conservació de la flora espanyola. Aquest biòleg va destacar pels seus treballs de protecció de plantes en bancs de germoplasma, una investigació que li va valer l’apel·latiu periodístic del Noé de les llavors. “Ha estat una satisfacció enorme per moltes raons, una perquè representa un premi a un esforç col·lectiu de molts anys. En aquest premi està personalitzada la gent que ha treballat amb mi en conservació de flora i d’altra banda i molt especialment perquè el premi està fet en memòria d’un gran amic com va ser César Gómez Campo, iniciador de tots els treballs de conservació de flora a Espanya i que d’alguna manera també va ser el mestre de tots els pocs biòlegs que en aquell moment començàvem a fer treballs de conservació de plantes silvestres fa 30 anys”, ha explicat el membre del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana i destacat botànic Emili Laguna.


En 2018 es compleixen 20 anys de les microreserves de flora

Emili Laguna és autor de més de 600 treballs relacionats amb la flora silvestre però sobretot és reconegut en l’àmbit internacional per ser el promotor de les famoses microreserves de flora, una figura de protecció que l’any 2018 complirà 20 anys d’existència. En l’actualitat a la Comunitat Valenciana hi ha més de 300 microreserves de flora repartides al llarg i ample del territori. Es tracta d’un model de protecció amb segell valencià que s’ha exportat a la resta del món. “És la xarxa més densa a escala mundial d’espais protegits específicament per a les plantes. La veritat és que és un model que tenia una lògica aclaparadora. Les plantes rares, endèmiques o amenaçades solen viure juntes i en espais molt reduïts, és el que anomenem micro hàbitats que quedaven completament fora de la previsió que tenia la normativa que existia sobre espais protegits. Al llarg d’aquests gairebé 20 anys s’ha demostrat que és una figura molt efectiva per a la protecció de moltes plantes que viuen en aquestes condicions, especialment els endemismes”, ha puntualitzat el destacat botànic. Emili Laguna és col.laborador habitual de Samarucdigital i va conduir la secció “L’Herbari” dins del programa de televisió “Medi Ambient” de RTVV, aportacions sempre relacionades amb la divulgació de la flora.

Etiquetes