La costa, un paisatge en moviment

L’evolució dels canvis al nostre litoral centra el programa 67 de Samarucdigital

A La Carta À Punt Mèdia

La urbanització del sòl en les zones de costa, i la conseqüent destrucció dels ecosistemes costaners, varien entre les diferents regions i es concentren en determinades zones. La bombolla de la rajola ha deixat una cicatriu permanent a la Comunitat Valenciana. És la segona amb major percentatges de costa urbanitzada d’Espanya. També és l’autonomia que va registrar el major augment percentual de la zona costera ocupada entre els anys 1987 i 2005, amb un 43% de mitjana entre les tres províncies. Els seus municipis figuren entre els més urbanitzats de l’estat espanyol. Al top 10 de la destrucció es troben Calp, Oliva i Orpesa.

El rànquing de la destrucció costanera publicat en l’informe “A Toda Costa”, de 2018,  a càrrec de l’organització ecologista Greenpeace, mostra que el Mediterrani és la regió més castigada. Les tres comunitats que encapçalen la destrucció d'ecosistemes costaners a causa de la urbanització són Catalunya, que presenta el major percentatge de superfície costanera urbanitzada amb un 26,1%; la Comunitat Valenciana ocupa el segon lloc, amb un 23,1% del seu litoral degradat, i en tercer lloc està Andalusia, amb un 15,4%. A més, quant a les platges, les pitjors províncies són Barcelona i Màlaga amb un 83,6%, i Alacant, amb un 80,3%, de la seua línia de platja envoltada de ciment. La nova entrega de Samarucdigital dedica un monogràfic al litoral valencià i la seua modificació mitjançant la construcció de complexos turístics i espigons per tindre més platges, entre d’altres. 

Urbanització de la Casbah, al Saler - Fotografia: @Alvolai

Entrevista amb Enrique Moltó

Enrique Moltó treballa al departament Ànalisi Geogràfica Regional i Geografia Física de la Universitat d’Alacant. És professor en el Màster en Planificació i Gestió de Riscs Naturals de la mateixa universitat, i n’és un bon coneixedor dels procesos d’ocupació a la costa i l’exposició front als temporals.

Enrique Moltó, professor d'Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física de la UA

Entrevista amb José Serra 

Des de la perspectiva de l’enginyeria especialitzada en ports i costes, comptem amb la participació de José Serra Peris, catedràtic de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, al departament d’Enginyeria i Infraestructures dels Transports, de l’Institut del Transport i Territori de la Universitat Politècnica de València

José Serra, catedràtic del departament d’Enginyeria i Infraestructures dels Transports de la UPV

Entrevista amb Sergio Arroyo

Sergio Arroyo és portaveu d’Amics de les zones Humides del Sud d’Alacant (AHSA), una associació conservacionista que promou la protecció, l’estudi i la divulgació de tot allò relacionat amb les zones humides del sud. Amb ell tractem casos que afecten els perímetres d’alguns parcs naturals, com ara el Pla  d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Sistema de Zones Humides del sud d’Alacant, que va recalificar vora dos milions de metres quadrats de la zona de protecció de la llacuna de Torrevella.

Sergio Arroyo, portaveu d’AHSA

Tertúlia amb Enrique Moltó i José Serra

En el temps de la tertúlia, els convidats i els membres de l'equip del programa, Reis Juan, Batiste Miguel i Kristin Suleng, analitzen aspectes com ara dels efectes de la modificació dels cursos dels rius sobre el litoral. És fonamental anar més enllà dels problemes causat per buscar les possibles solucions al problema. Podem desfer allò que hem fet? Com ens hem d’adaptar a les conseqüències de l’augment del nivell del mar arran l’augment de la temperatura pel canvi climàtic? Aquestes són algunes de les qüestions a les que intentem respondre al #SamarucDigitalLitoral.


La Biblioteca Verda

Afegim Antonio Belda, biòleg de l’unitat de Ciències de la Terra i el Medi Ambient de la Universitat d’Alacant, al llistat d’autors de la ‘Biblioteca Verda’. Belda ens parla del seu llibre Bolets del País Valencià, publicat a la col·lecció L’Ordit del Servei de Publicacions de la UA.


La Finestra del Samaruc

A “La Finestra del Samaruc” guaitem per conéixer el paisatge més estimat de personalitats de la cultura, el medi ambient i el saber de la Comunitat Valenciana. A la nova entrega de Samarucdigital, Abel Campos, periodista i divulgador ambiental, ens porta a tot un emblema paisatgístic dels valencians, el Penyagolosa. 


El So de la Natura

El nostre company, Batiste Miguel, ens porta el “So de la Natura” com cada setmana. 



Etiquetes