La Devesa de l’Albufera, la casa de les dunes i el bosc

Iniciem ací una nova secció dedica a la Devesa de l’Albufera de València, un espai format per un dels més extensos cordons dunars del territori valencià i un variat bosc mediterrani. Un conjunt que forma la primera línia de defensa davant l’intrusió marina del parc natural de l’Albufera. Les principals amenaces per l’espai provenen dels incendis i els residus que abandonem els humans. La campanya “La Devesa és teua, cuida-la”, que obri la secció, vol conscienciar els ciutadans sobre la necessitat de mantindre net el paratge.

Més de 400 espècies vegetals es poden contemplar entre les dunes i el bosc que formen , una part del parc natural que recorda la varietat de paisatges que ofereix l’espai protegit.

Cap altra ciutat europea té un espai com l’Albufera dins d’una gran àrea metropolitana, on viuen un milió i mig de persones. De l’entorn densament poblat provenen els principals danys per al paratge, seriosament afectat per la contaminació en l’aigua del gran llac. De fet la zona de la Devesa va estar apunt de desaparéixer per sempre dins l’expansió urbanística dels anys 60 y 70, que finalment va ser frenada per l’oposició veïnal.


La Devesa és teua

Posar en valor els atractius del paratge i ajudar a la seua conservació és l’objectiu de la campanya “La Devesa és teua, cuida-la”, una iniciativa de l’ que inclou el repartiment de tríptics, panells informatius, parasols, motxilles, cendres portàtils i fins i expenedors per a excrements canins que s’han distribuït dins la iniciativa. El principal objectiu es conscienciar la població perquè no embrute el paratge.

El paper d’alumini tarda entre 350 a 400 anys a degradar-se en la natura, un preservatiu de 5 a 200 anys i les llandes de 10 a 100 anys, com va recordar en la presentació de la campanya el regidor de la Devesa Albufera, Sergi Campillo, qui també va explicar com una botella d’aigua plena pot pesar 1,5 kg i buida 33 grams, per tant l’esforç per a traslladar eixes restes a un punt de reciclatge és mínim.


La campanya també ha coincidit amb la inauguració d’ dedicada a l’Albufera (), més interactiva i amb majors continguts, per ajudar a rellançar els valors que fan únic al paratge mitjançant el suport digital.

Una defensa natural davant el foc

Altra de les amenaces per la Devesa i qualsevol espai natural és el foc. La prevenció s’extrema en els mesos d’estiu reforçant els efectius tècnics i humans entre bombers, tècnics i voluntaris. Una manera natural de defensa que el paratge té davant les flames és la vegetació de sotabosc. A més d’aportar valor paisatgístic, refugi per la fauna i ajuda a la biodiversitat, la frondositat de la vegetació i la seua humitat elevada ralentitza el foc perquè l‘incendi, segons explica Sergi Campillo,té més dificultat per obtindre oxigen en el seu avanç i a més té més quantitat d’aigua que per exemple els arbres i per tant té menys combustió. Els boscos amb més sotabosc desenvolupat tenen més dificultat per a cremar-se”.

En esta secció dedicada a la Devesa de l’Albufera de València, que ací encetem, recorrerem en detall amb diversos audiovisuals els diferents ambients que alberga el paratge per conéixer de prop els seus valors naturals i atractius paisatgístics.

 

Patrocinat per

Etiquetes