Trobada ambiental a Alaquàs

El municipi de l’Horta Sud va convertir-se a finals d’octubre en el centre de les entitats i empreses dedicades a la conservació, divulgació i educación ambiental.

Reciclatge, ecologisme, menjar de proximitat i natura. La primera edició de les Jornades de Medi Ambient dins del marc de la Fira Ambiental celebrada els dies 27 i 28 d’octubre al municipi d’Alaquàs va convertir-se en el punt de trobada d’organitzacions i empreses que comparteixen el denominador comú del compromís per l’entorn. Amb l’objectiu de portar el medi ambient a casa nostra, les jornades van comptar amb la participació de diverses entitats de l’àmbit de la protecció i conservació de la natura, l’educació, l’alimentació i la divulgació, com ara SEO Birdlife, WWF, Ecologistes en Acció del País Valencià, Llavors d’Ací, Actio, Novaterra, Parcs Naturals de la Generalitat Valenciana i Samarucdigital, entre d’altres.


Al peu del conegut Castell de la localitat, la trobada té, en paraules de l'alcaldessa d’Alaquàs, Elvira Garcia, una importància nuclear. “Cal plantejar seriosament la dimensió colaborativa de les associacions i les empreses en matèria ambiental i ecològica. El futur de les persones ha de passar pel que és sostenible o no ho serà. Promocionar hàbits saludables i respectuosos amb el medi ambient és treballar per al futur, i ha de ser una acció transversal en tot el govern de l’Ajuntament, davant el moment d’inflexió que vivim”, va manifestar Garcia a Samarucdigital en una entrevista en directa a través de la xarxa social Facebook.

Video directe Facebook amb Elvira Garcia, Alcaldessa d'Alaquàs

L’oli usat domèstic representa un dels grans problemes de les deixalles a casa nostra. El regidor de Medi Ambient, Sebastián Ruiz, ens explica la iniciativa de l’Ajuntament d’Alaquàs, amb la col·laboració de Limpival, d’instal·lar contenidors especials que recullen ampolles per transformar l’oli utilitzat en biodiesel.

Sebastian Ruiz, Regidor de Medi Ambient a l'Ajuntamente d'Alaquàs

Divulgar la figura dels guardes forestals en la protecció de la natura és un dels objectius de l’Associació Nacional de Guardes Rurals (ANAGUAR), organització participant de les Jornades. El seu delegat a la Comunitat Valenciana, Juanjo Mascarell, defensa la sostenibilitat amb accions efectives perquè les generacions futures puguen seguir gaudint de l’entorn.

 Juanjo Mascarell, Delegat en la CV de l'Associació Nacional de Guardes Rurals (ANAGUAR)

Un dels punts forts de les jornades ambientals com les d’Alaquàs consisteix en la capacitat per congregar a un mateix escenari, i proper a la ciutadania, nombroses entitats locals compromeses amb el territori i la natura, com a una oportunitat de donar a conéixer les vies diverses que la societat té a l’abast per contribuir a canviar els hàbits cap a una vida saludable i respectuosa amb l’entorn, segons Fran Teruel, coordinador del grup valencià del Fons Mundial per a la Natura (WWF).

 Fran Teruel, Coordinador del grup de València de WWF

La sensibilització del medi ambient i la seua conservació requereix accions continuades com la celebració de trobades als municipis i divulgar a peu de carrer les activitats que impulsen les organitzacions, subratlla María Antón, tècnica i educadora ambiental a SEO Birdlife.

Maria Antón, Técnica i educadora ambiental a SEO BIRDLIFE

Una forma d’apropar el medi ambient als més joves a través de tallers educatius es troba en la difusió de la Prehistòria. Perquè la paleontologia és molt més que Atapuerca, l’empresa Palaios Educa divulga la natura a través de la promoció dels jaciments valencians, segons va descriure Carlos Martínez, un dels seus membres fundadors. 

Carlos Martínez, Membre fundador de PALAIOS, paleontologia i medi ambient.

Perquè la consciència sobre allò que mengem i consumim comença a la infantesa, l’empresa Cuinaterra, nascuda de les iniciatives Cuinatur i Novaterra Catering, va divulgar a les jornades d’Alaquàs la seua oferta saludable, social i sostenible per als menjadors escolars del pròxim curs, com va explicar la nutricionista Rosa Matoses.

 Rosa Matoses, Nutricionista i gestora de centres a València de CUINATERRA (NOVATERRA-CUINATUR)

Impulsar activitats educatives i concienciar a la ciutadania a través dels xicotets gestos per canviar els hàbits de vida formen part dels objectius d’entitats com Actio, participant a la trobada d’Alaquàs.

 Sergio Nieto, Monitor i coordinador d'ACTIO

Les bicicletes velles tenen una segona oportunitat abans d’acabar en el fem. El col·lectiu Soterranya, participant d’aquesta Fira Ambiental, promou el transport sostenible i  l’accés obert a tots a aquest mitjà verd, com ens va explicar Antoni Velarde, membre de l’associació. 

 Antoni Velarde, Membre del col.lectiu SOTERRANYA.

I com van resultar les jornades per al públic assistent? Samarucdigital va parlar amb Sergio Girona, biòleg i realitzador de documentals de natura i història, sobre la necessitat d’aquestes trobades ambientals per a la ciutadania i la promoció de l’entorn.

 Sergio Girona, Biòleg i realitzador de documentals de natura i història.

Etiquetes