45 tortugues de la mare que va pondre els ous en una platja de Sueca

En total son ja 45 les tortugues nascudes gràcies a la posta d'ous que una mare va fer en una platja de Sueca. Un primer grup de 21 tortugues va eixir del niu el 5 de setembre a la platja de La Punta, a l’Albufera de València, on es tralladaren part dels ous, davant l’atenta custòdia dels voluntaris de l’associació Xaloc que han vigilat el lloc dia i nit, fins que les tortuguetes han decidit enfrontar-se al món exterior. Tot forma part d’un dispositiu de conservació de la tortuga babaua (Caretta caretta) on participen a més la conselleria de Medi Ambient, l’Oceanogràfic i la Universitat de València.

De nit i a poc a poc. D’eixa manera, com és costum en l’espècie, han començat a eixir del niu les primeres tortugues acabades de nàixer, que han apartat l’arena per obrir-se pas en direcció a la superfície de la platja de la Punta, a l’Albufera de València, al Saler. Un primer grup de 21  exemplars de tortuga babaua (Caretta caretta) va eixir del niu la nit del 5 de setembre després de poc més de dos mesos d’espera, i poc a poc la familia ha anat augment en hores posteriors amb l'eixida de l'ou de més cries que sumen ja un total de 45 tortuguetes.

A l’èxit del naixement han contribuït de manera decisiva la col.laboració dels 107 voluntaris reunits per que han vigilat el niu durant 24 hores repartits en torns de matí, vesprada i nit, dins un dispositiu on participen la Conselleria de Medi Ambient, la Universitat de València i l’Oceanogràfic. Els voluntaris han tingut la col.laboració de l'Exèrcit de Terra que ha instal.lat el campament per a poder fer el seguiment. Al suport logístic també ha contribuït el Parador del Saler. A més de protegir l’entorn, els vigilants han hagut d’estar molt atents a la temperatura interna del niu, perquè si el termòmetre baixa per davall dels 21 graus l’evolució de les cries es troba en perill.

La mare de Sueca

Totes les recent nascudes provenen d’una posta de 88 ous que va fer . 18 dels ous foren traslladats a , on nasqueren les primeres cries en una incubadora i la resta foren soterrades en la platja de la reserva de La Punta, un lloc que reuneix les característiques de tranquil·litat i aïllament necessàries per a preservar la posta i on ja han nascut altres cries.

Seguint el protocol habitual, les tortugues han sigut traslladades a l’Arca de la Mar de l’Oceanogràfic on seran analitzades i estudiades abans de ser alliberades. Una part d’elles tornaran a la mar en pocs dies des de la platja de Sueca on les va deixar sa mare, la resta ho farà d’ací un any per a donar més garanties de supervivència a la major part de la família i dotar-les d’un emissor per a poder seguir les seues rutes via satèl.lit.


Un fet insòlit 

Estem assistim al resultat de que es produeix en la costa valenciana des de 2006, quan es va detectar la primera a Puçol. En 2015 i 2014 es localitzaren altres dos casos a Torrevieja i San Joan d’Alacant. Fins fa a penes una dècada detectar la cria de tortugues marines al Mediterrani occidental era un fet insòlit i ara s’està convertint en un costum anual. La tortuga babaua és “filopàtrica”, es a dir,  torna a criar al mateix lloc on va nàixer.

L’increment de la detecció de nius sembla relacionada amb la major ocupació humana de les zones de litoral i també amb la conscienciació ciutadana. No es casualitat que la localització de la tortuga a Sueca o s’haja produït un dissabte per la nit en ple estiu, quan la gent ompli les zones de passeig o establiments pròxims a les platges. Els tècnics en recuperació de fauna marina pensen que la cria de tortugues marines és habitual en el litoral valencià però es difícil de detectar perquè es produeix  de nit i de manera inesperada.

En cas de detectar-se la presència d’una tortuga criant en una platja el millor és no molestar l’animal. De fet la tortuga que va criar a Sueca va ser localitzada als pocs dies en una platja d’Almeria gràcies al microxip que li instal.laren, però finalment la mare no va pondre els ous possiblement a causa del gran enrenou provocat pel públic que es va congregar.

Plàstics, hams i meduses

Les tortugues marines estan greument amenaçades al Mediterrani sobre tot per la ingesta de plàstics, que confonen amb meduses, i la pesca accidental. Per això és important que qualsevol persona que trobe algun d’estos animals o un altre ho comunique al telèfon d’emergències 112. Un dispositiu format per tècnics de la conselleria de Medi Ambient, l’Oceanogràfic i la Universitat de València està especialitzat a atendre tot tipus de situacions relacionades amb fauna marina.

Etiquetes