400 milions d'aus migratòries menys a Europa en 30 anys

En els últims 30 anys, el nombre d'aus migratòries que acudeixen anualment a Europa ha baixat dràsticament. Hi ha 400 milions d'aus menys. És una impactant dada que recull SEO/Birdlife.

25 milions d'aus moren il·legalment cada any a la regió Mediterrània, segons un informe de , que disposa de diferents programes de seguiment de les poblacions d'aus comunes. Un d’ells és , un projecte de ciència ciutadana que ha permès obtindre informació inèdita fins ara a Espanya i que pot determinar, gràcies a estos 20 anys de funcionament, el coneixement de l'estat de conservació de gairebé totes les nostres espècies d'aus.

Les aus són excel·lents indicadors de l'estat de la biodiversitat, no només perquè les tendències de les seues poblacions integren molts factors ecològics sinó també perquè estan presents en tots els hàbitats.

Ciència ciutadana

Actualment participen prop de 1.000 voluntaris en este programa de seguiment, dels quals un centenar ho fan des del País Valencià. Els punts d'escolta que fixen els voluntaris no només se centren en espais naturals, sinó també en ambients urbans i agrícoles, on la mà de l'home ha deixat una clara empremta. Les dades obtingudes són la base de diferents estudis reveladors, com ara la influència del canvi climàtic o la gestió de les polítiques agràries.


Aficionats a l'ornitologia

Per participar en estos programes de seguiment no cal ser un gran expert. El projecte SACRE tracta de conèixer les aus comunes reproductores, com ara orenetes, falcies, teuladins o merles. En el cas de l'Atles, és possible participar enviant només dades de reproducció segura, com és la localització dels nius.

El projecte té l’objectiu d’actualitzar el coneixement de la presència com a reproductores d'algunes espècies d'aus, les relacions amb l'hàbitat i de la seva distribució en aquest espai, així com comparar amb els resultats obtinguts amb la mateixa metodologia 15 anys enrere.

Per participar en aquests programes de seguiment de SEO / BirdLife, cal inscriure en

Etiquetes