584 tones de brossa en les nostres platges

Les platges del Mar Mediterrani formen part de l'essència de la Comunitat Valenciana. Són un recurs natural que potencia la nostra economia i fins i tot, algunes d'elles, es consideren un emblema distintiu. Encara queden 19 dies per a col·laborar amb Bioagradables en el seu crowdfunding PlasticFriendly, una campanya de conscienciació de micromecenatge que busca aconseguir finançament per crear un taller de reciclatge de plàstics que procedeixen del mar.

PlasticFriendly en lateuaterra.com

En 2017, 144 platges del nostre territori obtingueren una bandera blava, el segell d'excel·lència que confereix la Unió Europea i que ens ha situat com la comunitat autònoma líder en platges amb aquesta condecoració. Malgrat aquestes dades, els nostres paratges naturals amaguen molt més del que, aparentment, es sol recalcar.Any rere any, el litoral mediterrani es transforma en un abocador en el qual s'acumulen tones de brossa. En 2017, la Diputació de València va recollir més de 584 tones de brossa de les nostres platges, xifra que suposa més del doble que quatre anys enrere, quan es van recollir 220 tones de brossa. Aquesta gran quantitat d’abocaments trau a la llum un problema de gestió dels residus que consumim, fabricats amb el material més utilitzat al segle XXI: el plàstic. Normalment, els productes que són elaborats amb aquest material altament tòxic solament tenen un ús, la qual cosa fa que siga molt complicada la seua reutilització.


Gots, cordes, taps, ampolles, bastonets, filtres de cigars… són alguns dels residus que ens trobem a les costes de la Comunitat Valenciana. El seu origen és divers: uns passen pels filtres de les plantes de depuració, donat el seu tamany minúscul, altres procedeixen de les aigües del clavegueram o, inclús, trobem residus procedents de la pròpia desídia del gènere humà.

Aquesta situació afecta greument al ecosistema marí. Solament un simple filtre alberga 165 compostos químics tòxics entre els quals destaquen metalls pesats com a l’alumini, el coure, el ferro, el plom, el níquel o el titani. Aquests metalls s'acumulen als sediments dels mars i poden persistir durant molt de temps, amb conseqüències catastròfiques per la fauna i flora marines. Qualsevol espècie que troba e ingereix un filtre d’aquests es contamina i mor, mentre que altres poden quedar atrapades per aquests residus i, en el pitjor dels casos, morir asfixiades.


Però el problema no termina ací. L'erosió de l'ambient i l'efecte de la llum fa que cada plàstic es partisca en trossos més xicotets, molts dels quals mesuren menys de 5 mm de diàmetre o longitud. Les substàncies tòxiques que desprenen aquests microplàstics també son perilloses per a l'ecosistema marí de la Comunitat Valenciana. Si més no, al reproduir-se en la cadena alimentària, aquestes substàncies podrien arribar a perjudicar la salut de les persones. Segons el departament d'Enginyeria Química de la Universitat d'Alacant, cada quilo de sal procedent de les platges de la Comunitat conté una mitjana de 90 microplàstics. 

PlasticFriendly en lateuaterra.com

Un col·lectiu de voluntaris valencians creu que una major educació mediambiental pot aturar aquesta situació. Ells són BIOagradables. Començaren l’any 2012, organitzant neteges de platges mensuals amb els seus amics. Ara congreguen a més de 60 voluntaris en cada neteja, realitzen informes sobre els residus obtinguts i ofereixen xarrades i tallers de sensibilització mediambiental. El seu pròxim repte és que l'educació mediambiental siga una assignatura en els col·legis i instituts i, així, s'inculque una actitud de respecte cap al medi ambient des de la infància. 


Amb aquest propòsit, els voluntaris han llançat PlasticFriendly en lateuaterra.com. PlasticFriendly és una campanya de micromecenatge que busca aconseguir finançament per crear un taller de reciclatge de plàstics que procedeixen del mar. El taller va des de la neteja de la platja fins a la transformació del residu en quelcom útil. D'aquesta manera, volen involucrar a les persones i visibilitzar la contaminació de les nostres platges.

Solament treballant per la conscienciació i sensibilització mediambiental aconseguirem que les nostres costes continuen sent un emblema del territori valencià.


Etiquetes