A la pesca del plàstic a l’Albufera

Ajuntaments, entitats conservacionistes i empreses privades s’uneixen en la campanya ‘Per una Albufera sense plàstics’

El plàstic no és només un problema per als ecosistemes marins. També representa una amenaça per a la supervivència dels aiguamolls. Dins de la campanya ‘Per una Albufera sense plàstics’, el diumenge 8 de setembre es va celebrar una acció coordinada de neteja organitzada per la Conselleria de Transició Ecològica amb la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO). La jornada forma part de la campanya anual "Per Una Albufera Sense Plàstics", que organitza i coordina el Parc Natural de l'Albufera juntament amb SEO/BirdLife.

La conca hidrogràfica de l’Albufera ocupa quasi mil quilòmetres quadrats, un espai que equival a gairebé la tercera part de la xarxa hidrogràfica de la província de València. Per aquestes xarxes no només flueix aigua, sinó també deixalles flotants com els plàstics, que s’acaben concentrant en el parc natural.


En la campanya 220 voluntaris, sota la coordinació dels ajuntaments riberencs i les associacions conservacionistes, netejaren les ribes i mates del llac a bord de les embarcacions que la Federació d’Associacions de Vela Llatina de la Comunitat Valenciana i empreses de passejos amb barca van posar a disposició de l’activitat. “El que té d’especial aquesta campanya és que per primera vegada anem tots junts, ajuntaments, associacions i empreses privades a netejar el llac. Tots els municipis riberencs s’estimen el seu llac i l’estan cuidant. Tots han volgut col·laborar, el problema és que encara molta gent no coneix la problemàtica de l’Albufera, i cal fer més campanyes de sensibilització, sobretot en les escoles”, indica Paloma Mateache, directora del Parc Natural de l’Albufera. 

“Molt per fer”

En la campanya es van arreplegar 70 quilos de restes agràries, sobretot envasos d'abonaments i de fertilitzants, enfront dels més de 1.300 quilograms d'altres residus retirats en esta activitat especial de recollida de plàstic, que van ser classificats al port de Catarroja. Durant la jornada es van arreplegar 940 quilograms de material voluminós, 24 quilograms d'altres plàstics, 163 quilos de vidre, 6,7 quilos de paper i cartó i 36,5 quilos de material per a l'ecoparc. “Hem arreplegat molt de fem, però ens hem quedat a les portes de poder dir que hem netejat l’Albufera, hem fet una xicoteta incursió. Crec que la sensació a totes les barques ha estat la mateixa: hem ajudat un poc, però encara queda moltíssim per fer”, sosté Lucía Moreno, d’Acció Ecologista Agró.

 
Participants en la jornada. Foto: Ajuntament de València.

En l’activitat també van col·laborar algunes empreses i entitats relacionades amb el parc natural i la recollida i tractament dels residus, com ara SIGFITO, el sistema de recollida estatal per als envasos fertilitzants i fitosanitaris per l’agricultura, i Solteco, dedicada a la conversió del plàstic de rebuig en nous materials reciclats.

En la jornada van participar, a més, la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i el vicealcalde de València, Sergi Campillo. Tots dos van destacar la necessitat de fer pedagogia des de la conscienciació i el treball coordinat amb la resta d’entitats i institucions per a reivindicar aquest espai natural únic de la biodiversitat valenciana i gran aliat per a fer front a l’emergència climàtica.

Més fotos en #PerUnaAlbuferaSensePlàstics

Etiquetes