Abelles de camp i de ciutat

Les abelles són una de les espècies d’insectes més importants per a la supervivència de la vida al planeta. La seua tasca polinitzadora és crucial per a mantindre els sistemes vegetals i amb ells sostindre una gran part de l’alimentació humana. Però en els darrers anys els pesticides, la degradació dels hàbitats, la contaminació i el canvi climàtic estan afectant a la seua supervivència i es troben mortandats massives d’estos himenòpters.

Podcast À Punt Media

En els últims anys EEUU ha vist reduides en un 50% les poblacions d’abelles i en Alemanya, la presència d’insectes voladors ha desminuit en un 75% en 27 anys segons l’Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN). En Europa la cosa no està molt millor: el 9’2% de les espècies d’abelles està en perill d’extinció i el 5’2% podria estar-ho en un futur pròxim segons les dades de l’UICN. A més, la manca de dades no és un bon senyal: segons l’UICN no es sap bé l’estat del 56,7% de les espècies per falta de dades i de finançament per fer recerca. Els espais urbans són cada vegada més aliats d’aquest insecte i moltes de les grans ciutats del món tenen ja ruscs urbanes als sostres dels edificicis. 


Reportatge: a què es deu la mortandat massiva de abelles? 

En Europa existeixen 1965 espècies d’abelles salvatges segons l’UICN. Però, a què es deu la mortandat massiva? Parlem amb Francisco Padilla, director del departament de zoologia de la Universitat de Córdoba, especialista en abelles, per que ens conte quina és la dinàmica d’estos insectes dins dels ruscs i comprendre què podem fer per a solucionar aquest greu problema ambiental. 

Entrevista amb Pascual Domingo 

La presència d’abelles en la natura és econòmicament crucial i no només per la capacitat de produir mel i productes com la cera. Segons les dades de la Unió Europea, el valor econòmic del servei ecosistèmic de polinització que realitzen les abelles en tota la Unió Europea és d’uns 15.000 millones de euros  i son precisament les abelles les que realitzen majoritariament esta tasca. Entrevistem a Pascual Domingo,  president d’APIADS, Associació d’Apicultors de la Comunitat Valenciana amb més de 440 associats, apicultor professional i segretari general de COAG (Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos) què ens conte cóm està la situació del sector a la Comunitat Valenciana.



Entrevista telefònica amb Salvador Andrés Catalina (ASAF)

La manca d’habitats adequats per a les abelles és un dels principals problemes a l’hora de mantindre les poblacions d’aquest insecte en bon estat de conservació. L’Asociació al Servei de l'Ameczació Forestal - ASAF treballa en l'avaluació evaluación, instalación y mantenimiento de “Estaciones Polinizadoras”, així com la difussió de la necessitat de la presència d’eixams silvestres en tots els espais naturals protegits per fomentar la seua biodiversitat. Entre altres, ASAF té un projecte de restauració forestal d’una cantera en Sagunt on empren estacions polinitzadores per aconseguir repoblar l’espai. 

Tertúlia amb Santiago Uribarrena

Els sostres dels edificis de les grans ciutats del món estan començant a poblar-se amb ruscs de abelles. La mel de barri ja és una realitat en ciutats com Nova York, Londres o Paris on fins i tot l’edifici de l’Opera té ruscs. Incorporem a la tertúlia a Santiago Uribarrena, coordinador de l’Observatori Municipal de l’Arbre de València i cap de la Sección Técnica de Patrimoni Arbori que ens contarà el projecte pioner que estan desenvolupant en la ciutat de València per conservar els ruscs urbans de la ciutat. Junt amb Pascual Domingo i Batiste Miguel reflexionarem sobre què podem fer per evitar la pèrdua massiva d’aquest insecte. 


El So de la Natura

En el temps del so de la natura Batiste Miguel ens durà de nou als espais naturals a través dels micròfons d’ÀPunt. Per tindre una festa plena, hem de fer que respecte el medi ambient. Què ens dura Batiste huí? 


Etiquetes