Agroecologia, Sobirania Alimentària i Gènere: per a superar l'Agronegoci Global

Ens complau compartir amb vosaltres un nou capítol de les sessions que van fer part del programa de l'Escola de la Tardor, la trobada Ecofeminista recentment celebrada a Morella. La conferència oferida per Gloria Patricia Zuluaga Sánchez, Doctora en Agroecologia, Sociologia i Desenvolupament Rural Sostenible, va prendre com a punt de partida per a la reflexió" tres temes gegants que cal abordar de manera entreteixida", en al·lusió a les tres grans qüestions que van vertebrar la seua intervenció: els Sistemes Agroalimentaris, l'Agroecologia i la Sobirania Alimentària, i la relació existent entre el Gènere i els Sistemes Alimentaris.

La brillant ponència que la Doctora Zuluaga va oferir a les persones participants en aquesta tercera edició de les Jornades de l'Escola de la Tardor, dibuixa amb precisió els traços que defineixen el concepte d'Agronegoci, terme que descriu el model agroalimentari actualment predominant a escala global, en el marc del qual, els aliments són tractats en qualitat de mercaderia i sotmesos a les normes del sistema capitalista.

El menjar ha deixat de ser considerat com un bé en si mateix,

per a convertir-se en un simple producte en mans del lliure albir del mercat.

La poderosa Indústria alimentària moderna ens proporciona, per exemple, quantitats ingents de carn, fabricada a base d'animals que mai han xafat l'herba ni vist el sol, així com ens facilita un immens ventall de fruites i verdures fora de temporada, conreades a hivernacles climatitzats, que arriben a les nostres taules després d'haver fet un viatge infinit, endormiscades a les entranyes de contenidors refrigerats a la cadena de fred internacional.

Gaudir d'aquest jardí de l'Edén que desplega les seues armes de seducció als lineals dels supermercats, ens costa el "mòdic preu" d'unes quantes tones de combustibles fòssils, amb les seues corresponents emissions de CO₂ a l'atmosfera, a més de desencadenar un bon rosari de desequilibris ambientals (com està passant al Brasil amb la desforestació de l'Amazones), i un quadre complet de perjudicis per a la salut.

 La Doctora Zuluaga va intervenir telemàticament en l'Escola de la Tardor des de Colòmbia

Peccata minuta, si ho comparem amb el plaer de "nadar en l'abundància", fent ús al nostre legítim dret a dinar espàrrecs xinesos, tonyina de Moçambic i uns kiwis neozelandesos per a les postres, oblidant que a escassa distància de la nostra casa, el camp mediterrani, ens permetria gaudir d'un menú nutritiu a base de crema de carabassa, un grapat d'ametles i un suc de clemenules, la combinació ben apetitosa per als temps de la tardor.

Un oblit gens innocent, propulsat per la maquinària de màrqueting que reforça l'estructura de l'Agronegoci i s'encarrega d'esborrar de l'imaginari col·lectiu eixe valuós bagatge de sabers lligats a la terra i la gastronomia local basada als cicles naturals i el respecte al medi ambient.

Un canvi de paradigma per garantir el Dret a l'Alimentació

Enfront de aquest model devorador dels recursos naturals, Zuluaga proposa un canvi de paradigma basat al concepte de la Sobirania Alimentària:" El dret dels pobles als aliments saludables i culturalment adequats, fent servir mètodes sostenibles, així com el seu dret a definir els seus propis sistemes agrícoles i alimentaris"

Aquesta nova matriu, encunyada per la Via Campesina el 1993, representa un model alternatiu per garantir el Dret a l'Alimentació, prenent cura de la Terra i vinculant sota el mateix embolcall aspectes tan crucials com alimentació, agricultura, ecologia, desenvolupament rural, drets humans i justícia social.

La via agroecològica se'ns mostra, a hores d'ara, com un esperançador camí, l'únic itinerari possible si volem assolir un canvi en la nostra manera de relacionar-nos amb els aliments.

Ara és el moment de prendre consciència del poder que ens atorga actuar com a consumidores informades i responsables, capaços de nodrir-nos amb productes de temporada, de proximitat i conreats de forma amable amb l'entorn. Ara és quan podem fer tot el que és possible per tal d'esquivar els tentacles del gran càrtel transnacional , en pro de la recuperació d'una relació directa i justa amb els i les productores dels nostres aliments.

L'Escola de la Tardor, és una trobada Ecofeminista recentment celebrada a la capital de la Comarca dels Ports, Morella, sota l'impuls de Som Custòdia i Organic Social Design com a entitats organitzadores i el suport institucional de l'Ajuntament de Morella i la Diputació Provincial de Castelló. Gloria Patricia Zuluaga és Doctora en Agroecologia, Sociologia i Desenvolupament Rural Sostenible per la Universitat de Còrdova (Espanya) i actualment, exerceix la seua tasca com a investigadora i docent a la Universitat Nacional de Colòmbia, el seu país d'origen i de residència.


Etiquetes