Àguiles de panxa blanca, via satèl·lit

Les àguiles de panxa blanca del Parc Natural de la Serra d’Espadà està sent objecte d’una investigació pionera a Espanya. Biòlegs de la Universitat d’Alacant capturen les rapinyaires per a instal·lar al cos un transmissor de seguiment via satèl·lit. Els nous aparells GPS permeten un grau de precisió dels moviments de les àguiles sense precedents fins ara.

Mai abans s’havia tingut accés a una informació tan detallada sobre els moviments de l’àguila de panxa blanca (Aquila fasciata) a la península Ibèrica com ara. La tecnologia GPS utilitzada per un equip del grup d’investigadors de Zoologia de Vertebrats de la Universitat d’Alacant està permetent-los accedir a una informació nova i molt precisa sobre el comportament de les àguiles de panxa blanca del Parc Natural de la Serra d’Espadà, a la província de Castelló.

A cada àguila instal·len una motxilla amb un transmissor que incorpora l’última tecnologia en seguiment de fauna salvatge. Per exemple els investigadors podran conéixer, al segon, els moviments dels animals, els llocs d’alimentació, les zones de campeig, els riscos de mortalitat, l’altura a la qual volen, fins i tot si es troben dormint o en acció. Aquests nous transmissors via satèl·lit envien fins a 10.000 localitzacions diàries.

Tècnics experts en el maneig de fauna salvatge del Ministeri de Medi Ambient s’encarreguen de capturar i marcar tots els exemplars. La coordina el projecte Conselleria de Medi Ambient i l’empresa Red Elèctrica d’Espanya el finança.

L’àguila de panxa blanca està en perill d’extinció segons arreplega el Llibre Roig de les Aus d’Espanya. L’objectiu principal d’aquest projecte, de tres anys de durada, és la conservació de les àguiles de panxa blanca del territori valencià.


Etiquetes