AHSA exigeix mesures per a la protecció de la rosseta en la temporada de caça

L'Associació d'Amics dels Aiguamolls del Sud d'Alacant AHSA denúncia que el Consell desoeix a tècnics i investigadors i manté la caça nocturna en el Fondo. Els ecologistes reclamen mesures urgents abans de l'inici de la temporada de caça.

Amb l'inici, a menys de 3 setmanes, de la temporada de caça d'aus aquàtiques en els aiguamolls del sud d'Alacant, l'Associació d'Amics dels Aiguamolls del Sud d'Alacant (AHSA) s'ha tornat a dirigir, a través d'un escrit, a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica perquè es prenguen les mesures necessàries per a impedir que, un any més, la població de rosseta en el P.N. del Fondo siga delmada.

Des de 1950, les poblacions de rosseta han patit un dramàtic descens, passant de ser relativament abundant a estar declarada en situació crítica en 2018. El Fondo d'Elx i els marenys del Guadalquivir són els principals aiguamolls on fins i tot es troben parelles reproductores d'aquesta anàtid. La principal causa d'aquesta situació crítica ha sigut la destrucció i degradació dels aiguamolls que habita relacionats amb la mala qualitat de l'aigua, i per la caça.


El grup ecologista recorda que durant la passada temporada de caça, amb la instal·lació d'emissors GPS a algunes rossetes alliberats dins del programa de reforçament poblacional que realitza la Generalitat Valenciana, va poder demostrar-se la destacada responsabilitat de l'activitat cinegètica en el declivi i desaparició de l'espècie en el sud d'Alacant, en ser morts a tirs diversos d'aquests exemplars en vedats del P. N. del Fondo, corroborant les denúncies que durant anys investigadors de l'espècie i ecologistes porten fent sobre el greu impacte que l'activitat cinegètica causa a aquesta espècie protegida.

El Consell desoeix a tècnics i investigadors i manté la caça nocturna en el Fondo

Els investigadors de la Universitat Miguel Hernández (UMH) establien en un 25% de les rossetes, portadores d'emissors GPS, que havien resultat mortes a causa de trets durant el passat hivern, en un article publicat en una coneguda revista mediambiental d'àmbit nacional. A més, en aqueix article, exposaven una sèrie de recomanacions com suprimir la caça abans i després de la posta de sol. Retardar l'inici de la temporada per a donar temps als xarxets marbrencs a iniciar la seua migració o dispersió o augmentar la vigilància sobre l'activitat cinegètica.

Segons informa AHSA, aquestes tres recomanacions, realitzades pels investigadors de la UMH, han sigut assumides pels mateixos tècnics del Servei de Vida Silvestre de la Generalitat Valenciana, en l'informe redactat per a la Reunió Tècnica del Grup de Treball de rosseta realitzat el desembre de 2019.

 Treballs de reintroducció de rosseta en el P.N. del Fons

En el seu escrit, el grup ecologista, a més de sol·licitar la urgent aplicació de les esmentades mesures de conservació subscrites per tècnics de la Conselleria i investigadors de la UMH, insta l'Administració autonòmica que complisca les mesures proposades per tècnics de la Direcció Territorial d'Alacant, i comunicades en una reunió de la Junta Rectora del P. N. del Fondo celebrada el mes de novembre passat, quant a reduir els contingents d'ocells autoritzats a ser caçats i el cessament de l'activitat cinegètica en el vedat "El Vaquer" per trobar-se fora d'ordenació.

AHSA considera completament decebedor la inacció dels responsables polítics de la Conselleria, comprometent la recuperació d'una espècie catalogada en situació crítica, en un escenari de greu pèrdua de biodiversitat a escala global com ens trobem, solament comprensible des d'un absolut menyspreu i ignorància cap al medi natural i una estratègia basada en un absurd càlcul polític.


Etiquetes