Alt Palància, l'interior de Castelló en el seu estat més pur

La comarca de l'Alt Palància es troba emmarcada entre els parcs naturals de la Serra d'Espadà i el de la Serra Calderona. Banyat pel riu Palància, aquest territori compta amb un entorn de gran valor paisatgístic. L'interior de la Comunitat Valenciana és una alternativa a la massificació de les ciutats, oferint al visitant una experiència segura i amb tresors naturals, arquitectònics i gastronòmics que de segur ens captivaran.

L'Alt Palància és una destinació idònia per a connectar amb un entorn natural caracteritzat per la seua diversitat i els contrastos. La vall del riu es contraposa a una terra de cims alts. Al llarg del riu Palància, vertebrador del territori, la vegetació es va modificant. Les sureres són segells d'identitat al territori, però també trobem pinedes o carrascars, entre d'altres. La presència del riu influeix en les infraestructures que trobem al nostre pas: embassaments, aqüeductes, ponts, fonts o safareigs. Són construccions que han estat testimonis del pas del temps i, per tant, són empremtes històriques.


Turisme sostenible

Un dels pilars sobre els quals es recolza la seua oferta turística és el conjunt d'activitats a l'aire lliure que es poden realitzar al llarg de l'any, per exemple les rutes cicloturístiques, i que promouen el turisme més sostenible. En aquest sentit mereix especial menció la Via Verda d'Ojos Negros, que és actualment la més llarga d'Espanya. Aquesta senda es va crear després del desmantellament d'una via de ferrocarril que arribava a les mines d'Ojos Negros, a la província de Terol.


Gastronomia tradicional

Però a banda del seu patrimoni natural, dels seus paisatges i els seus recursos hídrics, l'Alt Palància destaca per la seua gastronomia tradicional. Entre els seus productes estrela destaca la tòfona, l'oli d'oliva verge extra, elaborat a partir de la varietat autòctona Serrana d'Espadà, l'aigua de boca, els formatges i els vins, amb quatre cellers que compten amb l'indicatiu IGP-Castelló (Indicació Geogràfica Protegida Castelló).

19 localitats d'aquesta comarca formen part de la Mancomunitat de l'Alt Palància i són: Almedíjar, Altura, Azuébar, Bejís, Benafer, Castellnovo, Caudiel, Chóvar, El Toro, Fuente la Reina, Geldo, Jérica, Navajas, Pina de Montalgrao, Soneja, Sot de Ferrer, Teresa, Torás i Viver. 19 municipis on descobrir l'interior de la província de Castelló en el seu estat més pur.

Etiquetes