Ampliació del Port de València, greu risc per a la salut

La metgessa de família i comunitària, Marian Sintes, conscienciada amb la millora dels entorns ciutadans, adverteix del greu risc per a la salut de les persones si l'ampliació del port s'acaba convertint en realitat. Per això forma part i és activista de la Comissió Ciutat-Port "No a l'ampliació del Port" que es va constituir en 2019 per associacions veïnals i ecologistes i que lluiten contra l'Ampliació del Port de València.

Sóc metgessa i vaig entrar a formar part de la comissió perquè els determinants socials de la salut, els entorns són un d'ells, són determinants en la qualitat i l'esperança de vida de la població. La Comissió Ciutat-Port "No a l'ampliació del Port" es va formar l'any 2019 per associacions veïnals i ecologistes. La situació d'emergència climàtica declarada a escala mundial devia fer impossible continuar amb les mateixes dinàmiques de desenvolupament econòmic que destrueixen la natura on vivim els éssers humans. El passat 26 de març la Comissió va donar visibilitat al seu rebuig a l'ampliació del Port i demanar una nova avaluació ambiental que reculla els efectes que aquesta ampliació tindrà sobre la salut dels ciutadans, les platges del sud, el Parc Natural de l'Albufera i posar de manifest el seu rebuig al model de ciutat que quedaria si aquest macroprojecte s'acaba executant. 


Les autoritats estan obligades a garantir el dret a la protecció de la salut que recull la Constitució Espanyola. La ciutadania de València i la seua àrea metropolitana ha de conéixer quines conseqüències té el Port sobre la seua salut. 

Deteriorament dels barris al voltant del port i de les infraestructures

El macro-Port de Valencià té des de fa tres dècades influència directa en el deteriorament dels barris situats al voltant. Segons l'OMS, els entorns en els quals vivim són uns dels majors determinants de salut, més importants que l'accés a la sanitat hospitalària en el món occidental. La creació de barris rics i barris degradats pot arribar a produir sis anys de diferència en l'esperança de vida a la ciutat de València. La proximitat de fons de contaminants i soroll, la pèrdua de valors paisatgístics on passejar, jugar, fer esport i gaudir, té una importància clau en les malalties de tota classe: respiratòries, cardíaques i degeneratives (com el càncer). Al contrari, mantenir un bon contacte amb les persones de la zona on vivim i gaudir d'un entorn saludable ens protegeix de malalties mentals.


Augment de la contaminació atmosfèrica i del soroll

Segons els estudis realitzats en Europa, els ports són responsables del 7 al 10% de les emissions contaminants, principalment degudes a l'ús de combustibles de mala qualitat que inclouen sofre. Però és que el Port, a més a més, fa passar cada dia 7500 camions (segons el mateix Port) per la V-30. És el focus emissor de major contaminació atmosfèrica i de soroll que tenim marcat per la mateixa GVA. Tots els barris i pobles als seus voltants estan perjudicats pels alts nivells de contaminació i soroll. L'OMS recomana un llindar que sovint sobrepassem, però que no obliga les autoritats a prendre'n mesures. Segons les estimacions de l'Autoritat Portuària, l'ampliació del Port significaria triplicar la quantitat de camions que travessarien les poblacions i obligaria a crear nous accessos al Port. Per tant triplicaríem l'emissió de contaminants i els distribuirien per tota la ciutat. València i la seua àrea metropolitana es convertirien en una mena de cambra de gasos tòxics, que comprometria greument la salut de tota la població. Recentment, a Anglaterra, una mare ha guanyat judicialment poder incloure la causa precipitant de la mort de la seua filla en la partida de defunció: l'exposició a la contaminació atmosfèrica que patia continuadament pel fet de viure al costat d'una gran avinguda. 


Gran inversió de diners públics

Sembla que les obres d'ampliació precisen una gran inversió de diners públics perquè una gran naviliera privada opere i trague profit econòmic. Estem parlant de milions d'euros que aniran a parar a pedres i arena tirada al mar. Totes aquestes inversions es podrien emprar en serveis públics: educació, dotacions als barris, ajudes a persones amb necessitats especials... i sobretot a la creació de llocs de treballs arrelats al territori, respectuosos amb les necessitats actuals de sostenibilitat ambiental. Els pròxims anys d'inversió econòmica seran decisius per a transformar realment l'economia en un model basat en valors de cura entre persones i amb la natura.


Desaparició de la costa i del parc natural de l'albufera 

L'impacte més evident del Port es produirà sobre el nostre ecosistema natural més emblemàtic: el Parc Natural de l'Albufera: un espai natural que absorbeix CO₂, un espai que preserva biodiversitat i protegeix aus en perill d'extinció, devoradores d'insectes i plagues. Malauradament les successives ampliacions del port impedeixen els corrents naturals del golf de València i la devesa està retrocedint. La salinització de l'aigua afecta el llac però també el conreu de l'arròs. Atenció, la propera ampliació amenaça de mort el gran pulmó verd de la ciutat.


Parar l'ampliació, una necessitat urgent 

Per totes aquestes raons la comissió està totalment convençuda en la comissió que hem de parar aquest projecte ja. Repensar que necessitem per a evitar més desastres ambientals i una acceleració del canvi climàtic és urgent. En lloc de malbaratar els diners en mega-projectes necessitem treballs de proximitat, inversions en barris, millorar la qualitat de l'aire i gaudir d'espais naturals protegits cada vegada millor conservats.


Etiquetes