Antoni Turiel, els límits del planeta Terra

L'equip de Samarucdigital hem tingut el plaer de conversar amb Antonio Turiel, científic i conegut divulgador dels problemes de sostenibilitat de la nostra societat. Licenciat en Físiques, en Matemàtiques i Doctor en Física Teòrica, Turiel és investigador a l'Institut de Ciències de la Mar de Barcelona, CSIC.

Ens complau compartir aquesta entrevista, a la qual Antonio Turiel esposa qüestions tan importants com el necessari decreixement industrial i econòmic, de cara a les pròximes dècades o l'actual superació de 8 dels 9 límits planetaris existents i els perillosos efectes que és'n deriven, tan evidents com el Canvi Climàtic, l'exhauriment del sòl i la pèrdua de biodiversitat, entre d'altres.

També matissa les diferències entre transició energètica i transició ecològica i adverteix del creixement d'una perillosa bambolla especulativa, amb exemples tan visibles com és el cas dels megues-plantes energètiques MAT I MAGDA, projectades a l'interior del territori castellonenc.

Turiel sosté que no podem mantenir el creixement il·limitat en un planeta finit i aporta un recull de possibles solucions, emmarcades sota el títol d'un hipotètic nou llibre: "Ho vam fer. Crònica de com vam arribar al 2050".

Antonio Turiel

Antonio Turiel, llicenciat en Físiques, en Matemàtiques i Doctor en Física Teòrica, és investigador a l'Institut de Ciències de la Mar de Barcelona, CSIC. La seua revolta s'ha centrat en la turbulència i l'oceanografia, tot i que també és expert a l'àmbit dels recursos naturals. El seu blog, The Oil Crash, és un dels grans referents en castellà sobre el problema del zenit del petroli. És autor de llibres com "Un futur sense més", " Petrocalipsis" i coautor de "La tardor de la Civilització", en companyia de Joan Bordera, amb pròleg de Yayo Herrero i epíleg de Riechman.

 Antonio Turiel i Oriana Brunori en un moment de l'entrevista en el Parc Ribalta de Castelló de la Plana

Etiquetes