Biogradables contra el plàstic en la plaça i en la platja

2000 quilos de residus han sigut recollits dels fons marins i de les platges de Calp, dins una iniciativa de la Confraria de Pescadors d’esta la població de la Marina Alta. En l’actuació, destinada a la conscienciació ciutadana, han participat diversos col.lectius entre ells l’organització Bioagradables.

Unes 8,8 tones de residus acaben a la mar cada any al món, la major part d’ells provinents de terra. El problema ha convertit els oceans en grans abocadors i els que ho noten de primera mà cada dia són els pescadors. Per a tractar de conscienciar la ciutadania de la brutícia acumulada la Confraria de Pescadors de Calp ha organitzat una neteja dels fons marins i de les platges d’esta població de la Marina Alta. En la iniciativa també han participat  l’Ajuntament de la localitat, l’Associació Sabor a Calp, l’Institut de Medi Ambient i Ciència Marina (IMEDMAR) de la Universitat Catòlica de Valencia i diversos col.lectius i associacions com Biogradables, dedicada concretament  a la conscienciació ciutadana davant l’augment de residus a la mar.  Durant l’actuació el director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Roger Llanes, ha presentat una línia d’ajudes destinada als pescadors per a fomentar la retirada de residus sòlids de la mar. 

En total la recollida ha permet traure del medi marí 2000 quilos de residus, en una actuació on han participat 66 bussejadors i desenes de voluntaris en terra. En l’edició de l’any passat la xifra de residus reiterat va ser de 1500 quilos.  Neumàtics, arts de pesca, tot tipus de plàstics, nombroses puntetes de cigarret i fins i tot un assecador de monyo son part de les deixalles retirades. La major amenaça i més difícil d’eliminar prové dels microplàstics, que es formen a causa de la descomposició de les peces més grans i acaben sent ingerits per tot tipus d’espècies de la fauna marina, entre ells peixos consumits pels humans. El mateix passa amb els palets higiènics que acaben en els intestins de molts animals, causant-los greus afeccions i fins i tot la mort.   


Invasió de plàstics a la plaça de la Mare de Deu

Un altre escenari ben diferent va ser motiu d’una altra acció reivindicativa protagonitzada per voluntaris de Bioagradables. Un grup de joves amb vestits fets amb tot tipus de deixalles, de les que llancen cada dia al fem, ocupen el centre de la plaça de la Mare de Deu de València un divendres de vesprada. Porten apegats al cos tot tipus d’envasos, embolcalls i altres residus. Mentre passegen en silenci per la cèntrica plaça els vianants els observen sorpresos. Alguns es detenen i assenteixen observant els textos de les pancartes que els voluntaris exhibeixen inclouen lemes com “més reciclar i menys excuses”, “estes festes consumeix local” o “plàstic no gràcies”. Els voluntaris es reuneixen al centre de l’emblemàtica localització, davant la basílica de la Mare de Deu i molt a prop de la porta dels Apòstols de la Catedral per finalitzar l’acció com ha començat, en un silenci reivindicatiu per conscienciar les accions individuals.

Bibliotecaris i documentalistes

Les accions de Biogradables es diversifiquen i creixen en imaginació. Esta organització sorgeix entre un grup de joves inquiets a la platja del Saler, a València, davant la gran quantitat de deixalles que s’acumulen en les platges. Emilio Beladiez i altres companys decideixen fer una convocatòria de neteja mitjançant les xàrcies socials i el grup no ha parat de créixer des d’aquell moment. L’associació col.labora en el projecte IVLP , que a Espanya desenvolupa  l’ambaixada dels Estats Units per a intercanviar, potenciar i connectar iniciatives educatius en diferents parts del món. Dins Bioagradables s’agrupen voluntaris de diferents països com ara Itàlia, Xipre o Brasil. Molts d’ells tenen formació relacionada amb la biologia i el món marí, i a tots els units la intenció de llançar un missatge d’esperança i de solidaritat per a reduir el volum de residus que llancem.

Una de les últimes accions del grup està relacionada amb la celebració d’una reunió del Col.legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana celebrat a València. Entre els debats proposats per l’organització es programen activitats paral·leles relacionades amb idees i iniciatives que connecten el món de documentació amb accions d’interés públic i social. En la present edició, l’aportació de Biogradables ha servit per oferir als bibliotecaris i documentalistes una manera d’actuar sobre la consciència mediambiental de la gent, per implicar-los en la reducció de residus. Un passeig per l'Albufera ha servit per a connectar este col.letiu amb la natura. 


Etiquetes