BirdLife demana a l'ONU que incloga un medi ambient sa com a dret humà

Hui, en una carta oberta al secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, la principal associació mundial de conservació de la naturalesa, BirdLife International, celebra el 50é aniversari del Dia de la Terra fent una crida a les Nacions Unides perquè faça un pas audaç i sense precedents: declarar un medi ambient sa com un dret humà fonamental.

La carta, publicada íntegrament a continuació, demana a les Nacions Unides que, com a part de la seua resposta a la pandèmia del coronavirus, afija un "ARTICLE 31" a la Declaració Universal dels Drets Humans, en el qual es consagre el dret universal a un medi ambient natural sa garantit per les polítiques públiques i regit per la sostenibilitat, el coneixement científic i la saviesa tradicional.

La Declaració Universal dels Drets Humans va sorgir de les cendres de la Segona Guerra Mundial i va establir per primera vegada els drets humans fonamentals que han de ser protegits a escala mundial. Els seus 30 articles cobreixen temes com la tortura, l'esclavitud i l'educació, però no inclou cap article sobre la conservació del medi ambient, del qual depén la vida, la salut de les persones i el seu desenvolupament social i econòmic. Si té èxit, seria la primera vegada que s'afig un article des que es va proclamar la Declaració en 1948.

"La COVID-19 és la crisi més gran mundial des de la Segona Guerra Mundial. Però si bé la pandèmia és devastadora, també ofereix als líders mundials l'oportunitat, i de fet l'obligació, de transformar la societat, per a protegir encara més el nostre benestar i el de les generacions futures", diu Patricia Zurita, CEO de Birdlife International. "La salut del nostre planeta és la nostra salut. Els humans depenem de la naturalesa per a la nostra supervivència, però les nostres accions han alterat l'equilibri natural de la Terra".

Estem immersos en la doble crisi del clima i de la biodiversitat, que ha posat a més d'un milió d'espècies en perill d'extinció, i que també afecta negativament a la salut humana. La pandèmia actual té les seues arrels en la pèrdua d'hàbitat i el comerç il·legal d'espècies. I com en el cas de la crisi climàtica i de la biodiversitat, la COVID-19 posa en relleu una vegada més la necessitat i la possibilitat que la humanitat prenga consciència que estem tots connectats i treballe de forma unida i coordinada per a donar una resposta urgent.

"En el passat s'han fet esforços per a incloure el dret a un medi ambient saludable", diu Melanie Heath, Directora de ciència i política de Birdlife International. "Hui dia, esperem que la gravetat de la pandèmia siga un crit d'atenció prou fort perquè les Nacions Unides i els ciutadans del món s'unisquen per a restaurar la naturalesa i protegir-nos de crisis similars en el futur".

"L'article 31" seria un regal per al món i les generacions futures. I quin moment més apropiat per a llançar un manifest per això que el Dia de la Terra", diu Asunción Ruiz, Directora Executiva de SEO/BirdLife."En lloc d'aprendre de la crisi del coronavirus, alguns líders la utilitzen cínicament com a excusa per a fer retrocedir la protecció del medi ambient. Consagrar un medi ambient natural sa com un dret humà serà un assoliment que beneficiarà a la humanitat en els segles esdevenidors, i és l'única manera d'aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides".

La carta fa una crida urgent perquè el dret de l'Article 31 a un medi ambient natural saludable siga inclòs en l'agenda del cim de l'Assemblea General de les Nacions Unides sobre la biodiversitat el setembre de 2020, amb l'objectiu final de la seua aprovació el desembre de 2023, per a commemorar el 75é aniversari de l'adopció de la Declaració Universal per l'Assemblea General.

Aquesta carta forma part d'un impuls més ampli per a millorar la política sobre el clima i la naturalesa al final del Decenni de les Nacions Unides sobre la Diversitat Biològica, i és una crida oberta a la resta de la societat civil del planeta perquè la secunde; la inclusió del dret a un medi ambient natural sa és una tasca que tots hauríem de recolzar si volem protegir el nostre benestar, la nostra supervivència i salvar el nostre planeta.

CARTA OBERTA DE BIRDLIFE INTERNATIONAL Al SECRETARI GENERAL DE L'ONU SOBRE LA NECESSITAT DE RECONÉIXER EL DRET DELS ÉSSERS HUMANS A UN MEDI AMBIENT SA.

Per a l'Excel·lentíssim Sr. D. António Guterres
Secretari General de Nacions Unides

Hui, en el 50é aniversari del Dia de la Terra, com si la incessant rotació del planeta s'haguera alentit i quasi detingut, el coronavirus ha suposat un desafiament sense precedents. Ens connecta a tots en la nostra fragilitat i en la nostra íntima connexió amb el nostre planeta i amb la naturalesa.

Siga confinats en les nostres llars o tractant de mantenir l'ara necessària distància social, cuidant heroicament als malalts i moribunds, o continuant amb la prestació de serveis públics essencials, fins i tot amb el risc de contagi... tots ens preguntem com hem arribat a aquesta situació?

És per això que, en aquest moment transcendental en la història de la humanitat, necessitem el seu lideratge al capdavant del timó de Nacions Unides. La salut del nostre planeta, dels nostres ecosistemes, de les nostres economies, i fins i tot de nosaltres mateixos, clamen ara perquè l'Assemblea General reconega el nostre dret universal a viure en un entorn natural sa garantit per polítiques públiques regides per la sostenibilitat considerant el coneixement científic i la saviesa tradicional.

Li convidem, li implorem, a demanar una ampliació de la Declaració Universal dels Drets Humans de Nacions Unides afegint un nou article 31, que reconega el dret a un medi ambient sa. Incloent aquesta petició en el programa del Cim de l'Assemblea General de Nacions Unides sobre la Diversitat Biològica el setembre de 2020, podria aconseguir-se la seua aprovació el desembre de 2023, per a marcar el 75é aniversari de l'adopció de la Declaració Universal per l'Assemblea General.

El menyspreu i la indiferència, fins a arribar a la seua destrucció, que la humanitat ha tractat al nostre entorn natural i a les altres espècies amb les quals compartim el nostre meravellós planeta, són directament responsables d'aquesta situació.

Sabem que, encara afligits pel dolor i la pena i sumits en una crisi econòmica, deixarem arrere al coronavirus. Però una vegada que ho superem, no escaparem de les greus crisis climàtica i de biodiversitat, tan relacionades l'una amb l'altra, i veurem com la nostra falta d'atenció al planeta afecta altres drets humans universals com el dret a la vida, a la llibertat i a la seguretat.

La ciència ara és clara. En aquesta crítica "Dècada de l'Acció", hem de prendre les mesures necessàries per a salvar els ecosistemes del planeta del seu col·lapse. Si no s'aborden decididament, els efectes del calfament global i la pèrdua de biodiversitat en la salut de les persones i les seues economies seran irreparables.

Així com la declaració inicial dels drets humans es va forjar de les cendres de la Segona Guerra Mundial, també ara hem d'acceptar el repte de trobar una millor i nova manera de comportar-nos amb el nostre planeta. La inspiradora i decidida Greta Thunberg, i el moviment mundial de la joventut que ha creat, són les cares del futur que posen en evidència, de manera molt incòmoda, que suposa no assegurar la salut del planeta com un dret humà bàsic. De fet, ja correm el risc d'ignorar i soscavar els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l'Agenda 2030 si no atenem el desafiament d'aqueix canvi social tan necessari i transformador.

Sabem que ampliar la Declaració Universal de Drets Humans és un acte d'enorme transcendència. Però estem convençuts que aquest moment de crisi es necessita el seu coratge i lideratge per a fer front al col·lapse dels ecosistemes i a l'irreversible calfament del planeta. No hi ha res més sagrat que la nostra magnífica Terra, i potser mai hi ha hagut un moment més important per a consagrar un dret humà que ens obligue a tots a respectar-la en el nostre propi benefici.

En BirdLife International, una gran família de ciutadans, científics i conservacionistes de més de 100 països, fundada en 1922 poc després de la Societat de Nacions, creiem que compartim aquesta responsabilitat històrica. Per tant, com a observador de la societat civil reconegut per Nacions Unides, li instem humilment que plantege aquesta qüestió en la pròxima Assemblea General de Nacions Unides al setembre.

Agraïm la seua urgent atenció a aquesta qüestió i estem disposats a avançar i mobilitzar als ciutadans del planeta, en tots els continents, per totes les mars i oceans, perquè recolzen aqueixa transcendental crida i donen suport al seu lideratge.


Atentament,
Patricia Zurita
Directora Executiva de BirdLife International, en nom de l'Associació BirdLife International.


PER A SABER MÉS, I PER A SIGNAR LA PETICIÓ PÚBLICA DE BIRDLIFE PER A DONAR SUPORT A l'ARTICLE 31: www.birdlife.org/healthyplanet


Etiquetes