Riu Boïlgues al Racó d’Ademús. Un dels rius més nets d’Europa.

Coneixerem un dels rius més nets del territori valencià: el Boïlgues o Vallanca, un afluent del Túria que acull animals tan emblemàtics com la merla d’aigua i el cranc autòcton.

 

Coneixerem GECEN, un dels grups més enèrgics de Castelló pel que fa a la defensa del medi ambient. I ho farem amb el seu portaveu, Paco González. Viatjarem a Agres, a la comarca del Comtat, per a assistir a la Sisena Edició del Concurs de Gossos de Ramat. Una competició que té el seu origen en les disputes entre pastors per a comprovar qui tenia el gos més obedient. Passejarem pels Jardins del Reial de València, més coneguts popularment com “els Vivers”. Un gran pulmó verd enmig de la ciutat de València que atresora característiques de la cultura cristiana, àrab i hebrea. Entre l’extraordinària biodiversitat de l’arxipèleg de les Columbretes pararem atenció en l’únic rèptil que les habita: la sargantana de les Columbretes. Coneixerem la Fundació Limne, un grup que vetla per la millora dels ecosistemes fluvials valencians des de l’any 2007 amb la col·laboració del voluntariat ambiental.

José Urbano y Abel Campos al riu Boïlgues

Boïlgues, el riu més net

Recorrerem els 8 quilòmetres del riu Boïlgues. La seua aigua prístina no rep aportacions brutes procedents de granges o pobles, per tant, animals tan exigents com la truita comuna, el cranc autòcton o la merla d'aigua poden viure a plaer. Qualsevol època de l’any és apropiada per a conèixer el Bohilgues o també anomenat “río Pequeño”. Un afluent netíssim del Túria d’uns 8 quilòmetres que naix a Vallanca, a la comarca del Racó d’Ademús. Nosaltres hem elegit la primavera madura per visitar-lo de la mà del nostre company Abel Campos.

Paco González, president de GECEN

Conversa amb Paco González

GECEN és un dels grups ambientalistes més coneguts a Castelló que representa el sentir de bona part de la societat civil en esta matèria. Un dels reptes que afronten actualment és el problema del porc senglar al Desert de les Palmes, la solució del qual requereix consensos, no sempre fàcils d’aconseguir. També parlarem de la millor forma possible de conservar eixa joia que és el Prat de Cabanes, que com saben, pateix incendis de tant en tant. Rosa Brines ha estat amb el seu portaveu, Paco González, amb qui ha parlat també del patrimoni que representa l’arquitectura de pedra en sec, un tema que els resultarà sorprenent.

Podarcis liolepis subsp. atratus

Sargantanes de Columbretes

Entre l’extraordinària biodiversitat de l’arxipèleg de les Columbretes pararem atenció en l’únic rèptil que les habita: la sargantana de les Columbretes, un animalet endèmic que només habita a l’illa Grossa, la Foradada, el Montcolibre i la Foradadeta.

Jesús Benito, participant i organitzador del concurs

VI Concurs de Gossos de Ramat 

Viatjarem a la Valleta d’Agres, a la comarca del Comtat, per a assistir a la Sisena Edició del Concurs de Gossos de Ramat.  Agilitat, memòria visual i facilitat per a resoldre imprevistos. Són algunes de les virtuts més valorades als concursos de gossos de ramat. Estes trobades tenen com a protagonistes  als gossos com els grans aliats de la ramaderia tradicional.  La nostra companya Kristin Suleng ha estat amb gossos i pastors.

Municipi d'Ares del Maestrat

La Nevera dels Regatxols i la Ruta dels Molins d’Ares del Maestrat

Ares del Maestrat, ubicat a vora 1200 metres d’altitud, és un dels pobles més pintorescos de les comarques del nord. Hui vos proposem caminar per la ruta del Barranc dels Molins on gaudirem de joies de l’enginyeria hidràulica. En esta ruta declarada Bé d’Interes Cultural coneixerem els secrets de l’enginyeria hidràulica amb els molins, basses i sistemes de conduccions que es troben en el barranc dels Molins i rememorarem l'antiga indústria i comerç de la neu i el gel visitant una de les poques neveres de planta quadrada del territori valencià, la dels Regatxols, de la mà de la tècnic de turisme municipal. Vos convidem a caminar guiats per l’ambientòleg Xema Rabassa.

Batiste Miguel als jardins de Vivers

Jardins del Reial de València

Passejarem pels Jardins del Reial de València, o més coneguts popularment com els Vivers. Un gran pulmó verd en mig de la ciutat de València que atresora característiques de la cultura cristiana, àrab i hebrea.

David Campos, responsable de projectes de la fundació Limne

Fundació Limne

La Fundació Limne té com a principal objectiu conèixer la qualitat dels ecosistemes aquàtics continentals. Per a fer-ho compta amb una xarxa extensa de voluntaris. Ells són els ulls dels nostres rius.

Aus aquàtiques a la Marjal dels Moros

Marjal dels Moros

La marjal dels Moros és un xicotet aiguamoll ubicat en els termes de Puçol i Sagunt. D’entre tots els habitants, les aus aquàtiques són les vertaderes protagonistes. Fotges comunes, cabussets, camallongues i gavines comunes, entre altres, trien la tranquil·litat del paratge per a criar. Gaudiu de la marjal i els seus habitants alats. 


Etiquetes