Carolyn Steel, la Sobirania Alimentària per a fer front a la Crisi Climàtica

La reconeguda divulgadora internacional en sobirania alimentària, Carolyn Steel, obrirà les Jornades Construint i Alimentant Alternatives, que organitzen les Regidories de Transició Ecològica i Habitatge de l'Ajuntament de Castelló. Steel abordarà la necessitat d'impulsar una alimentació sostenible per a fer front a la crisi climàtica.

En 2009, la revista The Ecologist va descriure a l'arquitecta, professora i escriptora londinenca Carolyn Steel, com una 'Visionària del segle XXI'. Steel ha dirigit estudis de disseny en la London School of Economics, la London Metropolitan University i la Universitat de Cambridge. Amb el seu primer llibre Ciutats famolenques (2008- editat a Espanya per Captain Swing)), va guanyar el premi Jerwood de no-ficció de la Royal Society of Literature i va ser triat llibre de l'any del Programa d'Aliments de la BBC.


Carolyn Steel és una figura fonamental per a abordar la relació de les ciutats amb el món natural i l'alimentació. Per a Steel, el menjar i la manera d'alimentar-nos modela i defineix la morfologia de les ciutats i el camp que les proveeix i també les nostres ments, cossos i llars fins als nostres paisatges, clima i política. En 2020 amb el seu llibre, Sitopia: Com el Menjar pot Salvar el Món, Steel desenvolupa el concepte de Sitopía, o lloc de menjar (del grec sitos, menjar + topos, lloc), amb el qual ha guanyat un ampli reconeixement en una àmplia gamma de camps del disseny, l'ecologia, l'acadèmia i les arts.


L'agroalimentació moderna és la catàstrofe ecològica més gran del nostre temps

Per a Steel la manera d'alimentar-se, sobretot a les ciutats, suposa l'activitat humana amb major impacte sobre nosaltres i el nostre planeta. Per a Steel la producció moderna d'aliments ha danyat l'equilibri de l'existència humana, perjudica greument el món natural i, adverteix, sobre el desaprofitament i la destrucció causada pels sistemes alimentaris actuals.

Steel, molt crítica amb la globalització, considera que el sistema agroalimentari actual és un dels principals factors que contribueix al canvi climàtic amb la desforestació de boscos, la degradació del sòl a causa dels productes químics, la reducció del nombre d'insectes i ocells o el balafiament de recursos hídrics irreemplaçables, la qual cosa repercuteix directament en la nostra salut.

Steel sosté que la solució passa per l'agricultura regenerativa, un sistema de pràctiques agrícoles l'objectiu de les quals és treballar amb la naturalesa en lloc de contra ella. L'ideal és que la fruita i la verdura es conree de manera local i estacional. Avui, els aliments vénen d'on és més barat produir-los, sense parar-nos a pensar en les conseqüències sobre l'ecologia i biodiversitat de paisatges que estan a milers de quilòmetres d'on els consumim.

Jornades Construint i Alimentant Alternatives

Carolin Steel obrirà la tercera edició de les Jornades Construint i Alimentant Alternatives, que es desenvoluparan del 9 al 27 de novembre amb una sèrie de conferències i activitats que tractaran polítiques que facen front a la crisi climàtica i garantisquen el dret a l'habitatge.

"Aquesta tercera edició té com a objectiu generar un espai de reflexió i teixit a la ciutat per a pensar les polítiques necessàries per a oferir alternatives davant la crisi climàtica i mitigar les seues conseqüències, apostant per dinàmiques econòmiques, de vida i consum diferents de les actuals, i solucions que garantisquen el dret a l'habitatge", ha explicat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.

"Busquem la implicació de la ciutadania amb propostes per a mobilitzar els habitatges buits de grans propietaris i fer front als fons d'inversió i entitats financeres que forcen els increments de preus en el lloguer", ha ressaltat la regidora d'Habitatge, María Jesús Garrido.

 La regidora d'Habitatge, María Jesús Garrido y el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.

Unes jornades que es podran continuar en línia pel canal de youtube, del qual us avancem els enllaços.

Les jornades començaran aquest dimarts 9 de novembre, a les 18.30 hores en el Menador, amb una conferència de Carolyn Steel, reconeguda divulgadora internacional en matèria de sobirania alimentària, que presentarà el llibre "Les Ciutats famolenques". El dijous 11 de novembre, l'ambientòleg Andreu Escrivà abordarà solucions per a fer front a la crisi climàtica.

El 16 de novembre, l'Edifici Sindical, a les 18.30 hores, acollirà la presentació de l'informe Treball i transició ecològica. Fer front a la crisi des de la justícia social i ambiental, en l'elaboració de la qual han participat col·lectius socials i ecologistes. Comptarà amb la participació de representants sindicals i el coautor Adrián Almazán.

El programa continuarà el dijous 18 de novembre, a les 18.30 hores, en el Menador, amb una conferència sobre polítiques públiques per a mobilitzar habitatge buit i fer front a l'especulació, exposant-se proposades de masoveria urbana, de cooperativa Espai Comú, i la bossa de lloguer de l'Ajuntament de Mataró.

El 23 de novembre, a les 18.30 hores en el Menador, Sarai Fariñás (tècnica del Centre d'Estudis Rurals i d'Agricultura Internacional CERAI) i l'ambientòloga María Sánchezm explicaran iniciatives per a avançar en sobirania alimentària i conservar la biodiversitat.

Construint i Alimentant Alternatives conclourà el 27 de novembre amb una demostració culinària de productes de temporada de la mà de la xef Cristina Ruiz.


Etiquetes