Castelló vol envoltar-se de verd

Castelló potenciarà el banc de terres, els mercats de proximitat i formació agroecològica. La Regidoria de Transició Ecològica de Castelló de la Plana impulsa un full de ruta amb sis intervencions per a recuperar el sector primari i cuidar Castelló, reforçant el medi ambient, l'agricultura periurbana i la salut dels ciutadans amb un ambiciós Pla de Reactivació Agrària

Facilitar l'accés al camp amb una nova ordenança del banc de terres que simplifique mecanismes d'arrendament, de finques i de cessió impulsar nous punts de venda de proximitat i plans de formació són algunes de les mesures que contempla el Pla de Reactivació Agrària dissenyat per la Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló, en el sí del Consell Municipal Agrari i de Sostenibilitat.

"La reactivació agrària es presenta ara com una oportunitat per a generar noves oportunitats econòmiques i laborals en el context postcovid perquè és una de les línies estratègiques dels plans de recuperació de la Unió Europea. A més, el nostre nou Pla General protegirà més de 2.000 hectàrees de sòl rústic per garantir el paissatge agrari durant les pròximes dècades. Ara cal eixa protecció desenvolupar-la amb polítiques públiques que incentiven l'economia agrària", explica el regidor de Transició Ecològica Fernando Navarro.

Els sis objectius persegueixen facilitar l'accés a l'ús i la propietat del sòl agrícola mitjançant la dinamització d'un Banc de Terres que contacte a propietaris en potencials productors, fomentar la comercialització en canal curt i mercats de venda directa, generar una marca de producte local que facilite als consumidors la identificació dels productes del terme de Castelló, oferir formació agrària que permeta la incorporació de nous productors al sector i la modernització dels existents, posar en valor la importància de l'agricultura per al medi ambient respectuosa i dignificar la figura de les persones llauradores com per la seua aportació clau en la sobirania alimentària de la ciutat.

Reactivar les finques en situació d'abandonament del terme de Castelló

L'Ajuntament ja treballa per dinamitzar i reactivar les finques en situació d'abandonament del terme de Castelló i per impulsar el Banc de Terres de Castelló, amb l'objectiu d'acompanyar entre propietaris i potencials productors en l'arrendament, la cessió o els acords de custòdia de parcel·les ara abandonades.


Promoure nous punts de venda en canal curt

Per facilitar la comercialització amb preus justos, l'Ajuntament treballa per promoure nous punts de venda en canal curt en els mercats del Dilluns i de Proveïments, així com un nou mercat setmanal de producte de temporada que se sumaria a la Fira de la Taronja.

Pla de Formació Agrària centrat en el cultiu ecològic

A més, per donar suport a la professionalització i la modernització del sector, l'Ajuntament també ultima un tercer Pla de Formació Agrària centrat en el cultiu ecològic que començarà a finals de setembre i durarà tres mesos, incloent treballs de camp per enfortir la viabilitat econòmica de projectes agroalimentaris en el terme.


Etiquetes