Catarroja no cremarà enguany la palla de l'arròs

El municipi de Catarroja en l'horta sud ha decidit no cremar la palla de l'arròs enguany malgrat tindre els permisos. El VI Banc de Palla d'Arròs de l'Albufera de València és traslladarà al Port de Catarroja com a suport a la iniciativa.

Com cada tardor Acció Ecologista-Agró i la Cooperativa Agroecològica L'Aixada com Eixida inicien la VI edició del Banc de Palla d'Arròs de l'Albufera de València. Les associacions conservacionistes reivindiquen el valor de la palla de l'arròs com a matèria primera aprofitable, enfront de la gestió actual que la considera un residu. "Considerem que l'actual model agroindustrial i determinades polítiques públiques ens porten directament cap a un futur cada vegada més negre i tòxic, al qual ens resultarà molt complicat adaptar-ens, especialment per l'Emergència Climàtica que ja patim. Per això, apostem per l'agroecologia, la sobirania alimentària i per una gestió responsable del territori, que ens permeta acabar amb els mals pràctiques contaminants i la sobreexplotació dels recursos naturals" afirma Acció Ecologista Agró.


Per altra banda, destacar que en aquesta edició l'empacat de la palla tornarà a estar subvencionat per la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, amb la qual cosa les bales, al camp, seran gratuïtes. "És important que els xicotets usuaris de bales també puguen optar a palla gratuïta com altres grans usuaris. Volem arribar a més xicotets projectes, a més gent lluitadora i conscient i a més espais transformadors per a traure com més palla millor del parc natural. Són moltes les xicotetes iniciatives, projectes, cooperatives, escoles i persones que empren aquest recurs pel simbolisme que representa i pel seu valor com a matèria primera" .

Com encomanar i arreplegar la palla?

Enguany, l'oratge i el retard en la sega de l'arròs al Parc Natural de l'Albufera han retardat també l'empacat de la palla. Però ja estan disponibles les primeres bales de palla que es podran reculls gratuïtament el dijous 31 d'octubre, de 16.00 h a 19.00 hores, i el dissabte 2 de novembre, de 10.00 h a 14.00 hores en el Port de Catarroja.


Enguany s'ha comptat amb col·laboració de l'empacador, José Luis Pecino. La grandària de les bales és de 100x45x35 centímetres aproximadament i el seu pes d'entre 15 i 20 quilograms. "També vós agrairíem que ens envieu imatges i una descripció breu del vostre projecte al correu electrònic pallaalbufera@gmail.com. Amb aquesta informació realitzarem un informe, el qual ajudarà a difondre les vostres iniciatives, el Banc de Palla i la importància d'emprar la palla d'arròs com a matèria primera" sol·liciten els organitzadors.

Samaruc digital ha tractat tots els anys el tema de la palla de l'arròs des de diferents perspectives.



Etiquetes