Incendis II: Causes i extinció d'incendis

El programa 39 del Samarucdigital és el segon dels dos programes on analitzem el tema dels incendis.

A LA CARTA en À Punt

En aquest segon programa reflxionem sobre les causes dels incendis, els procediments per a la seua extinció i els mètodes d’investigació científica per determinar quines han sigut les causes una vegada els incendis han sigut apagats. Tot és responsabilitat de la meteorologia una vegada a començat el foc o podem millorar els processos per a reduir els danys? Com és possible determinar exactament si un incendi ha sigut intencionat? Com podem millorar esta vessant per evitar al màxim les conseqüències dels incendis?

Imatges cedides per la Diputació de Castelló

Entrevista a Raúl Quílez

Raúl Quílez és graduat en Ingeniería Forestal y del Medi Natural, máster en incendis forestals, ciència i gestió integral i doctor en incendis forestals per la Universitat de Lleó. La seua tesi doctoral aborda la prevenció dels megaincendis forestals mitjançant tècniques d’extinció i és expert en extinció de focs. Junt amb Enrique Mérida, és autor del ‘Manual de seguridad en operaciones de extinción de incendios forestales’. Parlarem amb ell per conèixer els paràmetres del foc, què és estar controlat i extingit, les dinàmiques dels incendis i com podem intervindre per parar-lo a temps.

Raúl Quílez, co-autor del 'Manual de seguridad en operaciones de extinción de incendios forestales'

Entrevista a Ana Tortosa


Ana Tortosa és enginyera de Monts (Forests) i tècnic superior en Gestió Forestal. Professora especialista dels cicles d'emergències i protecció civil, formadora en temes d'incendis forestals, Tortosa ha treballat com a tècnic de brigades helitransportades i duu 9 campanyes en el Servei de Bombers Forestals. És membre de la Fundació Pau Costa, fundació d’ecologia del foc i gestió d’incendis i estudia el MásterFUEGO, un dels màsters més prestigiosos en la matèria. Parlarem amb ella sobre l’ecologia del foc.

Ana Tortosa, enginyera de Monts i tècnic superior de Gestió Forestal

Entrevista a Didac Aparisi

Dídac Aparisi és agent mediambiental i treballa al Grup Operatiu d’Investigació d’Incendis Forestals, el GOIIF, un grup de 13 agents ambientals que investiguen les causes dels incendis una vegada s’han apagat. En els últims anys, aquest grup ha sigut responsable de la investigació de desenes d’incendis i els seus expedients han arribat fins i tot a fiscalia per jutjar delictes ambientals basats en incendis. Parlem amb Aparisi per conèixer com treballa aquest grup, com només mirant una muntanya cremada esbrinen l’origen del foc i per conéixer algunes de les eines que empren per determinar el punt d’inici de l’incendi.

Dídac Aparisi, agent mediambiental de la Generalitat Valenciana

Tertúlia amb Dídac Aparici, Ana Tortosa i Raúl Quílez

En el temps de tertúlia aprofundirem en el tema del programa. Com podem previndre les causes del foc? Hi ha manera d’evitar algunes de les causes més habituals? I pel que fa a l’extinció, quines millores podrien fer-se als protocols actuals per ser més eficaços a l’hora d’apagar un foc?

Imatges cedides per la Diptuació de Castelló

Tweet sonor

El nostre enginyer forestal, Ferran Dalmau, ens dona en 60 segons dades sobre el tema del dia. 

So de la natura

El so de la natura ens acostarà el medi ambient a les ones d'À Punt amb sons d'animals o espais naturals. Què escoltarem hui al Samarucdigital?