Cervera del Maestre, una flama d'esperança per al món rural

Aquest Nadal l'equip de Samarucdigital s'ha desplaçat a Cervera per a acomiadar l'any i, com cada Nadal, contar-vos un conte especial. El d'un poble del Baix Maestrat que, que al contrari de molts pobles d'interior, no es buida sinó que creix en població. Un poble on la gent és bona, acollidora, orgullosa de les seues tradicions i plena de vida. Sens dubte, un exemple que si es vol es pot, només fa falta treballar. Bon Nadal.

Acomiadem el mes de desembre i amb l'arribada del solstici d'hivern, ens preparem per a reproduir tots aquells rituals i tradicions que ens arrelen a la nostra cultura, a les persones estimades i a tot allò que representa la nostra idea ancestral de llar i de tribu. Tant s'hi val si eixe ritual d'arrelament es presenta sota la forma de putxero de Nadal, paella amb pilotes o intercanvi de regals al caliu de la llenya bullent, el ball de celebracions amb què acomiadem cada cicle anual, sempre arriba vestit amb l'esperança dels millors anhels per a l'any vinent.


Amb eixa vocació d'iniciar un nou cicle beneït pels bons vents, l'equip de Samarucdigital hem visitat Cervera del Maestre per a compartir amb vosaltres el batec de futur que ressona a aquesta localitat de la comarca del Baix Maestrat.

L'excel·lent ubicació de Cervera, un municipi d'ànima interior amb vista a la Mediterrània, la tranquil·litat que es respira als seus carrers, la riquesa del seu patrimoni cultural i natural i sobretot, la calorosa capacitat d'acollida del seu veïnat, han fet possible que un nodrit col·lectiu de nouvingudes i nouvinguts haja triat aquesta localitat com a lloc ideal per a encetar nous projectes personals i laborals, convertint-se en l'antídot perfecte per a frenar la tendència al despoblament rural que afecta la majoria dels municipis d'interior del territori valencià.

Atreure i fixar la població a l'àmbit rural.

La "fórmula magistral" per a facilitar l'acollida d'aquestes noves cerverines i cerverins, arribats d'arreu del món, abasta un seguit de mesures impulsades des de l'ens municipal, d'una banda, amb l'objectiu de simplificar els tràmits burocràtics i, d'altra banda, acompanyar en els processos d'inclusió dels nous residents.

El primer pas i eina essencial per a garantir la plena integració són les classes gratuïtes de castellà i valencià oferides per l'Ajuntament de la localitat, en coordinació amb l'associació ciutadana "El Mundo Unido en Cervera". Destaca també la creació d'un servei de correspondència per a la població dispersa, amb apartat de correus i instal·lació de bústia física al centre del poble, així com el programa "Polígon-parcel·la", que garanteix l'assistència sanitària i policial a qualsevol habitatge del terme municipal, mitjançant un sistema de geolocalització. Però també cal subratllar el foment de l'esperit participatiu i de comunitat, que es tradueix en un nodrit calendari d'activitats culturals, lúdiques i tradicionals on tot el veïnat, siga quin siga el seu origen geogràfic, s'implica de manera activa.

Aquesta fórmula bidireccional, que combina l'acció ciutadana amb l'acompanyament institucional, comença a collir uns valuosos fruits que, a efectes demogràfics, permeten tancar l'any amb un notable saldo positiu al padró municipal. Per tant, Cervera acomiada el 2022 amb 640 habitants censats - el gener del 2019 n'eren 575-, dels quals quasi un 30% procedeix d'altres nacionalitats.

Pel que fa al manteniment dels serveis públics, l'escola ha pogut reforçar l'equip docent i el consultori mèdic ofereix servei de consulta amb regularitat. Des del punt de vista social, l'arribada a Cervera de persones procedents d'Alemanya, Bèlgica, Colòmbia, Cuba, EUA, França, Irlanda, Itàlia, Moldàvia, Nicaragua, Països Baixos, Regne Unit, Romania, Suïssa, Àustria, Bulgària, Japó, Kazakhstan i Rússia, ha transformat el poble en un cresol de llengües i un valuós exemple d'integració i multiculturalitat.

L'equip de Samarucdigital hem tingut ocasió de compartir uns dies de convivència amb aquest col·lectiu internacional que, amb la seua presència enriqueix, encara més, l'atractiu patrimoni cultural i natural d'aquesta encisadora vila històrica del Baix Maestrat.

Gràcies per la vostra acollida, gràcies per obrir-nos les portes de les vostres cases i per oferir-nos els vostres productes de proximitat. Gràcies pel vostre temps i la vostra amabilitat. Gràcies per mantenir viva la flama de l'esperança per al món rural.

Feliç Solstici d'hivern, feliç any nou i bon Nadal!!
L'Equip de Samarucdigital.



Etiquetes