Cetacis

El programa 18 del Samarucdigital s’acosta als mamífers marins més amenaçats: els cetacis. Al llarg del programa analitzarem la seua presència a les costes de la Comunitat Valenciana, el seu estat de conservació a la Mediterrània i les amenaces per a la seua supervivència a nivell mundial.

Podcast À Punt Media

Dediquem el programa de hui als cetacis, parant especial atenció als que viuen o creuen la nostra mar però sense oblidar altres més llunyans. Analitzarem els problemes que tenen algunes espècies de cetacis i intentarem conèixer com viuen, s’alimenten, es reprodueixen i viatgen d’una part a l’altra del planeta. També ens ocuparem del que es coneix com l’autopista dels cetacis, és a dir, la franja de mar que hi ha entre la costa peninsular que va del delta de l’Ebre a Dènia i des de la costa peninsular a les illes balears, lloc de pas de balenes i dofins en el seu viatge anual. 

Entrevista amb Juan Antonio Raga. 

Parlem amb Juan Antonio Raga, catedràtic de zoologia de la Universitat de València i director del Parc Científic de la mateixa Universitat a Burjassot. Investigador de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, des dels anys 80 és un dels experts més reconeguts en cetacis. 

Juan Antonio Raga. Foto: Samarucdigital


Entrevista amb Antoni Martínez Martí

Antoni Martínez és Cap del Servei de Vigilància de la reserva marina del Cap de Sant Antoni. Antoni ens explicarà que devem fer si, estant a Xàbia o Dènia, veiem cetacis, per què no devem aproximar-nos a més de 60 kilòmetres en el cas de les rorcuals. També quins són els principals problemes que hi ha en el comportament humà a les nostres costes.

Reportatge: Albirament turístic de cetacis a la Comunitat Valenciana

Des de fa uns anys hi ha més albiraments de cetacis a les costes valencianes, principalment a Dènia, on es veuen amb molta facilitat dofins i rorcuals (la segona balena més gran). Açò ha provocat que apareguen empreses que ofereixen el producte turístic de l’albirament.

En el reportatge intentem esbrinar com es pot compatibilitzar el turisme amb el respecte als cetacis.


Foto: Toni Martinez



Tertúlia amb Juan Antonio Raga i Antoni Martínez

En el temps de la tertúlia parlarem sobre les amenaces que envolten a la supervivència dels cetacis en la Comunitat Valenciana i a la resta del món. Caldria fer una zona de protecció dels cetacis des del Delta de l’Ebre fins a la comarca de La Marina? Quines son les causes dels varaments massius? Què hem de fer si vegem cetacis o varaments a les nostres costes? Raonem amb els experts convidats al programa sobre estes i altres qüestions.

Tweet sonor

Ferran Dalmau ens dura com cada setmana el ‘tweet sonor’, on planteja dades i reflexions sobre el tema del programa en 60 segons.  

So de la natura

El so de la natura ens acostarà el medi ambient a les ones dÀ Punt amb sons d’animals o espais naturals. Què escoltarem hui al Samarucdigital?


Etiquetes