Cofrents aboca aigua altament radioactiva fora de la contenció del reactor

"El nou accident de la central ha suposat l'abocament d'una quantitat desconeguda d'aigua altament radioactiva fora de la contenció del reactor". La plataforma "Tanquem Cofrents" denuncia que "el nou accident en la central de Cofrents demostra la imprudència d'haver renovat la seua llicència de funcionament"

El Titular de la central nuclear de Cofrents ha comunicat al Consell de Seguretat Nuclear, seguint el procediment reglamentari, que a les 10.17 hores del dia 9 de setembre es va produir una parada automàtica del reactor a causa de la disminució del nivell d'aigua en l'atuell del reactor.

Segons informa el CSN, aquesta disminució de nivell ha estat provocada per un descens en el cabal d'aigua d'alimentació que, de manera preliminar, el titular identifica que pot estar relacionat amb els treballs que s'estaven executant en les vàlvules dels filtres del Sistema de Purificació de Condensat. Durant la revisió posterior de sistemes i planta, el titular ha identificat una fugida d'aigua en la zona on anteriorment connectaven el sistema de drenatge d'escalfadors en la descàrrega de les bombes i el sistema de filtres electromagnètics.

Segons la notificació oficial, el succés no ha tingut impacte en els treballadors, el públic ni en el medi ambient. En tractar-se de línies amb aïllament tèrmic i per a valorar la reparació de la fugida, el titular ha decidit iniciar les accions per a aconseguir la manera 4 (Parada Freda), i actualment està en procés de descens de temperatura i pressió en l'atuell. Amb la informació disponible fins a aquest moment, es classifica amb nivell 0 en l'Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES), segons la citada notificació.

Tanquem Cofrents adverteix d'abocament d'aigües radioactives.

Segons un comunicat del grup ecologista, la fugida s'ha produït en l'edifici de la turbina de la central, és a dir, fora de la contenció del reactor, la missió del qual és precisament mantenir les possibles fugides d'abocaments radioactius aïllades de l'exterior. Aquesta fugida no sembla haver-se detectat en primera instància, sinó només a raid de baixar el nivell de l'aigua dins del reactor, la qual cosa ha portat a haver de parar urgentment el reactor.

Tanquem Cofrents adverteix que "aquest accident ha suposat la primera parada no programada de la central des de la renovació de la seua llicència de funcionament, al març d'enguany, i al costat del fet que no sembla haver estat detectada en primera instància posa de manifest la imprudència que ha suposat aquesta renovació per part del govern".

Com ja va informar Samarucdigital recentment, la central de Cofrents, que ja ha complert 37 anys de funcionament, molt més enllà de la seua vida de disseny, aquesta vella i deteriorada, i combinat amb la política de la seua adreça de maximitzar la producció coste el que coste, fa més que previsible que accidents com aquest o més greus es repetisquen.


Per això, la plataforma "Tanquem Cofrents" insisteix que es tanque d'una vegada aquesta central que posa a tota la ciutadania en perill, i que es faci una transició ràpida a un sistema basat exclusivament en energies renovables, que evite un canvi climàtic catastròfic i que serà més net, segur i econòmic.

Etiquetes