Confusió sexual contra el barrinador de l'arròs

Investigadors de la Universitat Politècnica de València han ideat un nou sistema per a lluitar contra el barrinador de l'arròs, una de les principals plagues que afecten als arrossars, entre ells els del Parc Natural de l’Albufera. Es basa en l'aplicació de la tècnica de confusió sexual, es a dir, la difusió de feromones en el camp que es dispersa a partir d’un mètode nou d’actuació automàtica.

La tècnica de confusió sexual consisteix a emetre els components de la feromona natural de la plaga de forma controlada, perquè en l'atmosfera hi haja una concentració tal que els mascles diana no siguen capaços de trobar a les femelles que emeten aquesta substància per a atraure'ls. Açò evita les còpules i per tant la reproducció de l'espècie, la qual cosa es tradueix en una reducció gradual de la població i, per tant, el control de la plaga. La novetat resideix en l'ús de nebulitzadors automàtics per a l'alliberament d’aquesta substància química secretada per l’eruga i que percep pel sentit de l’olfacte.

Segons les proves realitzades, l’aplicació de la nova tècnica permetria un estalvi de fins a un 75% respecte als actuals sistemes de confusió sexual utilitzats en els cultius de l’Albufera. Els seus resultats han sigut publicats en la revista Journal of Asia-Pacific Entomology.

Més superfície

Des dels anys 80, el control del barrinador es duu a terme mitjançant la tècnica de confusió sexual. El llaurador col·loca en l'arrossar inundat una estaca amb feromona cada 16 metres, que s'allibera per l'acció del vent, la qual cosa comporta una important despesa en mà d'obra. “Els nebulitzadors automàtics es podrien col·locar en els marges de l'arrossar i només caldria posar-ne dos com a màxim per hectàrea. A més, aquests sistemes ajuden a regular molt millor l'emissió de la feromona, ja que permeten programar la difusió de la mateixa per polvoritzar i que aquesta abaste més superfície”, explica Vicente Navarro, investigador del Grup d'Ecologia Química Agrícola-Institut Agroforestal Mediterrani de la Universitat Politècnica de València.

Etiquetes