Conscienciar mitjançant el visual-emocional

El Financial Times inclou un article de David Barberá, investigador de la UPV, en el seu top 100 d'impacte social La investigació analitza la manera en què els emprenedors socials usen el llenguatge visual i verbal per a provocar el canvi social, concretament, en la contaminació per l'ús de plàstics. La publicació de Barberá destaca que l'ús d'elements emocionals i simbòlics ajuda a crear una major consciència, i influeix i motiva a la població a convertir una causa en una cosa present en la seua vida quotidiana.

L'article, Energizing through visuals: How social entrepreneurs use emotion-symbolic work for social change (Energitzar a través del visual: Com els emprenedors socials utilitzen el treball emocional-simbòlic per al canvi social), publicat per David Barberá, investigador d'ENGINY -centre mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)- ha sigut inclòs pel Financial Times entre els 100 articles de major impacte social publicats en els últims 5 anys en temes de gestió i direcció.

La investigació, realitzada per Barberá al costat d'Itziar Castelló, Frank G. A. De Bakker i Charlene Zietsma, analitza la manera en què els emprenedors socials usen el llenguatge visual i verbal per a provocar el canvi social, concretament, en la contaminació per l'ús de plàstics.

L'estudi de Barber·, Castelló, De Bakker i Zietsma ha comptat amb el suport de les escoles de negoci i entitats acadèmiques més rellevants de l'àmbit per a ser inclosa en la classificació del periòdic financer. Així mateix, per a contrastar aquest impacte i quantificar el seu abast, el Financial Times ha utilitzat un servei de seguiment que ha comptabilitzat tota mena de referències a l'article, des de cites acadèmiques fins a publicacions en xarxes socials.

Creen consciència, influeixen i motiven

La publicació de Barberá destaca que l'ús d'elements emocionals i simbòlics ajuda a crear una major consciència, i influeix i motiva a la població a convertir una causa en una cosa present en la seua vida quotidiana. És a dir, que aquests elements provoquen una commoció visual capaç de transformar les emocions negatives en una motivació positiva que anima al canvi social. L'ús d'elements simbòlic-emocionals no sols provoca que la població siga conscient del seu paper respecte al problema, sinó que, a més, la inspira per a actuar i rebutjar actes que puguen resultar nocius.

En concret, aprofitant el debat al voltant de l'ús de plàstic i el desconeixement en l'opinió pública sobre la contaminació que provoca el seu ús, Barberá, Castelló, De Bakker i Zietsma analitzen com els activistes anticontaminació usen els elements visuals i les interaccions verbals per a convertir a les persones neutrals en simpatitzants del moviment. En els casos exposats en l'article, l'ús dels elements visuals i verbals els permet reconéixer la seua part de la culpa en la contaminació per l'ús de plàstic i els inspira a actuar, provocant un rebuig dels plàstics d'un sol ús i augmentant l'interés pel reciclatge.

És un honor aparéixer en el rànquing del Financial Times, mitjà de referència en el sector i que compta amb l'aprovació i el respecte de les Bussiness Schooll, afirma satisfet Barberá.

Etiquetes