Consum responsable i l'ús de les plantes nadalenques protagonitzen el samarucdigital a À punt ràdio

L'antropòloga, educadora social i enginyera tècnica agrícola, Yayo Herrero ens parla d'ecofeminisme i del paper de les ciutats en el canvi climàtic.

Podcast À Punt Media

El segon programa de samarucdigital en les ones d'À punt ràdio arriba inoculat d'ambient pre nadalenc. El consumisme exacerbat del Nadal dóna lloc a compres destrellatades que acaben al poal del fem. Una imatge atribolant d'aquestes dades es produeix als carrers de molts pobles i ciutats d'arreu la Comunitat Valenciana com són milers de quilos de menjar dipositats als contenidors del fem acompanyant els embolcalls dels regals i altres fòtils del Nadal. Samarucdigital tracta de manera concisa el tema relacionat amb les compres nadalenques i el canvi de conciència personal que cal aportar per a modificar aquesta dinàmica poc amable amb el futur del planeta. Els convidats de la nostra tertúlia setmanal com són Fernando Navalón de la Cooperativa Som Alimentació i Silvia García, secretària general de FACUA a la Comunitat Valenciana aporten solucions per a aproximar-nos a un consum responsable. Iniciatives com incentivar el comerç local i planificar la compra en lloc de fer-la de manera ràpida i exacerbada poden ajudar el consumidor a deixar de llançar al poal del fem la tercera part dels aliments que es compren.

Batiste Miguel,Pilar Almenar,SilviaGarcia,Fernando Navalón, Reis Juan i Álvaro Olavarría

Una ecofeminista contra el canvi climàtic

Samarucdigital entrevista a Yayo Herrero, antropòloga, educadora social i enginyera tècnica agrícola. Amb Herrereo descobrirem el significat i el recorregut històric del terme ecofeminisme així com els esforços que cal fer des de les ciutats per tal de lluitar contra el canvi climàtic. «Les ciutats són fonts per a resoldre el canvi climàtic perquè són el factor més gran causant del canvi climàtic. Les grans urbs emeten entre el 70 i 80% dels gasos d'efecte hivernacle mundials. Si transformem el metabolisme urbà, econòmic i productiu tindrem una gran quantitat d'elements per adaptar-nos i mitigar tant com puguem el canvi climàtic», ha explicat Herrero durant l'entrevista realitzada per Reis Juan.

Yayo Herrero i Reis Juan durant l'entrevista en el Col·legi Major Doctor Peset.

Les plantes del Nadal

El botànic Antoni Aguilella hi ha repassat els usos i els costums de les principals plantes que ens acompanyen durant el Nadal com són els avets, la molsa, el grévol, el vesc i la flor de Pasqua. Aguilella ha recordat a la ciutadania que cal tindre en conter la procedència de les plantes que compren per adornar casa nostra, ja que és important que no hagen sigut estretes de manera il·legal de les muntanyes. També ha recordat que el grévol (Ilex aquifolium) és una planta rara, escassa i molt amenaçada a les muntanyes de la Comunitat Valenciana. En l'actualitat aquest arbre que lluís uns fruits rojos molt intensos està recloïa principalment en pocs indrets de les muntanyes valencianes com és el cas de Penyagolosa, la serra d'Espadà, la Tinença de Benifassà i en altres punts concrets de les comarques del nord de Castelló. Per la seua banda el biòleg i naturalista del programa Batiste Miguel ha regalat els oients amb un dels sons alats més bonics i comuns presents qualsevol paisatge valencià, el cant del totestiu (Parus major).

El botànic Antoni Aguilella. Foto Alvaro Olavarría


Etiquetes