Contaminació atmosfèrica

El programa 26 del Samarucdigital tracta el tema de la contaminació atmosfèrica. Tindrem al programa a experts i expertes en la mesura i el anàlisi de les partícules i gasos considerats contaminació atmosfèrica i coneixerem les conseqüències d’aquest tipus de contaminació sobre els éssers vius i els ecosistemes.

Podcast À Punt Media

El programa 26 del Samarucdigital tracta el tema de la contaminació atmosfèrica. S'entén per contaminació atmosfèrica, la presència en l'aire de matèries o formes d'energia que impliquen risc, dany o molèstia per a les persones i els béns, siga per la generació de danys als materials, la reducció de la visibilitat o la producció d’olors desagradables. Al programa, tindrem experts i expertes en la mesura i l’anàlisi de les partícules i gasos considerats contaminació atmosfèrica i coneixerem les conseqüències que afecten els éssers vius i els ecosistemes. 

Entrevista a José Vicente Miró

Foto de: José Vicente Miró

José Vicente Miró és el responsable de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat Valenciana. Esta xarxa és automàtica i consta de 72 estacions de control de la qualitat de l'aire a la Comunitat Valenciana. La major part dels sensors de les estacions efectuen l'anàlisi de l'aire en temps real i transferixen la informació a un centre de recepció de dades per mantindre la qualitat de l'aire dins dels paràmetres normatius i establir relacions causa-efecte per actuar de manera preventiva davant episodis no desitjats. Parlarem amb ell per conèixer com funciona esta xarxa i què es mesura. 

Foto d'estació d'unitat mòbil

Entrevista Xavier Querol Carceller 

Xavier Querol Carceller va nàixer a Morella (Castelló) i treballa a l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua del CSIC a Barcelona liderant un dels grups investigadors de referència internacional en contaminació atmosfèrica de partícules. Doctor en ciències geològiques per la Universitat de Barcelona, la seua tasca investigadora s’ha basat en estudiar els contaminants traça a l’aire en diferents ciutats del món, aquells que es troben en quantitats ínfimes. Xavier Querol ha sigut membre del Comitè Científic Assessor de l'Organització Mundial per a la Salut, per a la revisió de la legislació europea en matèria de contaminació atmosfèrica. En l’any 1998 va participar en els treballs de diagnòstic ambiental després del desastre que l'Empresa Boliden va produir en el Parc Nacional de Doñana. 

Foto de: Xavier Querol Carceller

Tertúlia amb Esperanza Calvo i José Vicente Miró

Esperanza Calvo és doctora en Biologia i ha treballat durant 20 anys al Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani és un centre d'investigació, desenvolupament i innovació tecnològica per a la millora del medi ambient mediterrani. La tasca de l’institut és oferir propostes integrades per a la gestió ambiental en l’àmbit de l'atmosfera, els ecosistemes, les activitats humanes, i les seues interaccions. L’activitat investigadora d’Esperanza Calvo s’ha centrat en l’anàlisi d’un dels contaminants troposfèrics majoritaris, com és l’ozó, estudiant com afecta a la vegetació i als conreus. 

Tweet sonor

Ferran Dalmau ens durà com cada setmana el 'tweet sonor', on planteja dades i reflexions sobre el tema del programa en 60 segons.

So de la natura

El so de la natura ens acostarà el medi ambient a les ones d'Àpunt amb sons d'animals o espais naturals. Què escoltarem hui al Samarucdigital?


Etiquetes